Технотренд 2018

През 2018 г. със сигурност ще излязат нови върхови модели смартфони и други мобилни устройства, но е малко вероятно да се появи следващият голям хит в мобилната електроника. Таблетите ще губят пазара си в потребителския сегмент, но за сметка на това все повече ще навлизат сред бизнеса. Ще се надяваме смартчасовниците да получат по-дълъг живот на батериите си, а електрическата мобилност – все по-голямо разпространение.

Но скоро появили се технологични тенденции ще продължават да се развиват и да променят живота на съвременните хора. Ето водещите от тях, които според авторитетни технологични издания ще получат сериозен тласък през тази година.
Интернет на нещата. Сигурно сте чували за „интернет на нещата" (Internet of Things, IoT) – странно звучащата фраза, с която се обобщават всички устройства, които имат сензори, събират данни и се свързват с интернет, така че събраната от тях информация може да бъде анализирана или използвана за автоматизация. Това са от смартчасовници и индустриално оборудване до дрехи или аксесоари с вградена и свързана електроника.

Човек едва ли си дава сметка за тяхното разпространение, но през 2016 г. в света е имало 6,4 млрд. IoT устройства, като през 2018 г. броят им ще достигне 11,2 милиарда. Тяхното по-широко приложение и задълбочаване на участието им в бизнес процеси води до необходимостта да бъдат по-сигурни и по-лесно обновявани. Затова и през тази година ще видим развитието на все повече IoT софтуерни платформи и повишаване на сигурността. Проучване на Gartner твърди, че през 2018 г. ще наблюдаваме масовизиране на производството и намаляване на цените на устройствата, които ще бъдат използвани за повече рутинни задачи като контрол на сигурността и осветлението и отоплението у дома.

Автономната мобилност

През последните години автомобилните компании и технологични гиганти изпробват възможностите на автономно управлявани автомобили, но през 2018 г. се очаква колите на Waymo, дъщерната компания на Alphabet, да излязат на улицата. До няколко месеца компанията ще започне предлагането на таксиметрова услуга във Финикс, щата Аризона. Возилата ще обслужват клиенти на повикване и ще ги оставят на определени от тях адреси. Това е голяма стъпка за целия сектор, но ще демонстрира и предимството, което има Waymo пред конкуренцията. Повечето автомобилни производители и технологични компании планират старта на своите автономни услуги едва пред 2021 г.

А Китай ще отиде още по-далеч. Местната компания EHang твърди, че през тази година ще започне производството на двуместни автономни летящи таксита. Фирмата е разработила едноместен прототип – EHang-184, който може да лети със скорост до 100 км/час до 25 минути по предварително определени дестинации. EHang e сключила договор за доставка на такситата в Дубай през тази година и е в преговори с големи европейски градове.

Квантовите компютри

На пръв поглед идеята за тях е трудна за разбиране, затова трябва да я приемете като даденост – както традиционните компютри дават отговор 1 или 0 на поставените задачи, квантовите компютри едновременно извеждат и двата отговора. Така се получават едновременно отговори на различни задачи, вместо те да бъдат давани в последователност. Заради това квантовите компютри са много по-мощни от традиционните. В края на 2017 г. Google направи сериозен напредък в това направление, като предлага безплатен софтуер с отворен код на учени от областта на химията и физиката.

Въпреки че квантовите компютри са още в твърде начален стадий на развитие, големите компании смятат, че те скоро ще може да бъдат използвани при решаването на задачи, свързани с климатичните проблеми и създаването на нови медикаменти. Google, IBM, Microsoft и други гиганти вече са доста напреднали в тази област, а софтуерът на Google е съвместим с квантовите компютри на IBM и други големи производители, което отваря хоризонта за реално приложение на технологията през тази година.

Триумфалното завръщане на добавената реалност

Датираща от десетилетия, добавената реалност (Augmented Reality, AR) – смесването на компютърно генерирани изображения с тези от околния свят, беше смятана за „следващото голямо нещо", но все още не може да получи широко разпространение сред хората. Но благодарение на невероятния успех на игри като Pokemon Go тази година се очаква нейното триумфално завръщане при мобилните устройства. Конкретният повод за това е последната версия на операционната система iOS – iOS 11, която включва AR функционалност. Разработчиците ще създават все повече приложения като Place на IKEA, с което може да преобразявате виртуално дома си с мебелите на шведската верига, докато се разхождате със смартфона с включена камера из стаите.

Фейсбук ще се опита да се хареса на потребителите си с AR филтри, с които те да прибавят към своите селфита най-разнообразни ушички, муцунки и други познати от Snapchat екстри. Според Deloitte през 2018 г. повече от 1 млрд. потребители на мобилни устройства ще създават AR съдържание.

Станете почитател на Класа