Сибир е мястото за копаене на биткоини

Основните причини са евтиният ток и мразовитите зими, които охлаждат гигантските сървъри
Рецесията в Русия взе жертва в лицето на Юрий Дромашко, предприемач от сибирския град Иркутск. Имотните му инвестиции се сринаха. Неговият караоке бар западна, а предприятието за производство на машини, които принтират магнитни снимки за Instagram, се провали. „Всички изпищяхме", припомня си той. През 2016 г. брат му предложил да копаят биткойни. Дромашко купил сървъри от Китай и наблюдавал как парите потичат. Това е почти като да печаташ пари от нищото, казва той. – Това е мечта от детството.
Иркутск се хвърли в дигиталната златна треска. Разполага с изобилно електричество от ВЕЦ-ове и таксува 2,1 рубли ($0,04) за киловатчас в сравнение с 5,3 рубли в Москва. Това превръща „копаенето", изключително печелившо. Семинарите на тази тема процъфтяха. "Треска за кибервалута заля Иркутск", обяви този месец местен тв канал.
Миналата седмица цената на 1 биткойн удари $12 000, скок с 1485% от началото на годината. Дромашко казва, че харчи около 4 милиона рубли месечно за електрически ток, но лесно си ги връща. „Продажбата на наркотици и оръжие не би генерирала подобни печалби", казва той. („Макар че не съм пробвал", пояснява Дромашко.)
Някои разглеждат кибервалутата като средство за самозадоволяване. Иркутският мебелен магнат Дмитрий Толмачов разработи прототипна модулна къща, затопляна от прекомерната топлина на сървърите. Къщите струват $8500 и нагоре и генерират около 850 долара месечно печалба от копаенето. Толмачов носи черна барета, наричат го „Че" и неотдавна прекара известно време в затвора за организирането на митинг на опозиционния лидер Алексей Навални. „Руснакът не обича да работи, иска пари, без да прави нищо", казва той и припомня „По заповед на щуката", класическа руска приказка за мързелив селянин, който хванал вълшебна рибка и тя му изпълнявала желанията. „Това е нещо като щука, която прави всичко за теб: произвежда пари и отоплява и дома ти."
В момента миньорите живеят в правен вакуум. През октомври президентът Владимир Путин разпореди на служители да оформят регулаторна рамка. Някои членове на руското правителство разглеждат криптовалутите като средство за заобикаляне на санкциите на Запада; президентският омбудсман за интернет има собствена мина, а депутат от Думата дори предложи в Сибир да се построи цял миньорски град. Централната банка обаче гледа скептично на нещата, като един висш неин служител нарече криптовалутата „вид финансова пирамида, която всеки миг може да рухне". Сибирските дигитални пионери обаче не се впечатляват. „Разбира се, че е балон, признава Дромашко. – Но и всички пари са балон."

Станете почитател на Класа