Българските дигителни стартъпи работят за износ

Българската дигитална стартъп екосистема ускорява развитието си, показва годишният доклад InnovationShip2017, направен от отворената мрежа EDIT и Института за икономическа политика (ИИП) сред 216 микро-, малки и средни компании, представен на конференцията EDIT4Tomorrow. 91% от дигиталните микро-, малки и средни компании генерират приходи през 2017 г., за сравнение предишната година техният дял е 67%.
Проучването показва, че в България като дигитални компании се възприемат основно микро- и малки бизнеси, създадени през последните пет години. Данните сочат, че вече става дума по-скоро за нискорисков бизнес, който се стабилизира, все повече излиза от дефиницията на стартъп и би имал нужда от подкрепа (включително и финансова) за растеж.
78% от компаниите работят на външни пазари, а две трети от анкетираните генерират приход от износ спрямо 43% през 2016 г. От тези, които изнасят, 52% твърдят, че износът формира 76-100% от приходите им. С милионни приходи са 10% от компаниите, като по-голямата част от тях посочват годишен оборот между 1 и 5 млн. евро.
Проучването показва, че мярка номер едно за подобряване средата за развитие на дигитален бизнес е разширяването и подобряването на електронните услуги.
"Интернет позволява на всеки - от всяко място, на всяка възраст и с всякакви умения - да стартира нов бизнес, да развива съществуващ, да стане предприемач, разработчик или създател на съдържание, да намери публика, за да сподели своята страст и да успява. Това е прекалено голяма възможност за европейския и български бизнес, за да я пропуснат. Никога не е имало по-добро време да бъдеш предприемач!", каза по време на конференцията Мат Бритин, президент на Google за Европа, Близкия Изток и Африка.

Станете почитател на Класа