Андроид на 10 години

Въпреки че точният рожден ден на Android е въпрос на спорове, то масово се приема, че най-масовата мобилна операционна система се е появила на бял свят на 5 ноември 2007 година, пише mobilebulgaria.com.
Тогава Google пускат публичната бета на Android 1.0. Иначе началото е поставено в далечната 2003 година, когато Рик Майнър, Ник Сиърс, Крис Уайт и Анди Рубин основават компанията Android Inc и си поставят за цел да създадат "по-умни устройства, които са наясно с местоположението и предпочитанията на своя собственик". Две години по-късно фирмата е придобита от Google и именно тогава започва и действително сериозната работа по операционната система, която днес се ползва от милиарди устройства.
Така се стига и до паметния 5 ноември 2007, когато за първи път широката публика получава достъп до изходния код на Android. До пазарната премиера обаче минава още цяла година. Първият смартфон с Android се появи чак през есента на 2008, когато HTC представи модела T-Mobile G1 (HTC Dream). В самото начало операционната система изобщо нямаше вид на нещо завършено и съвсем логично G1 не беше особен пазарен успех и се хареса повече на ентусиасти, които искаха да пробват нещо ново и различно от вече наложените смартфони с Windows Mobile и iPhone. Google обаче бързо усетиха проблемите и започнаха ударно да ги отстраняват в следващите версии.
Първата от тях се появи през април 2009 и за първи път въведе имената на десерти, които станаха знакови за Android. Android 1.5 Cupcake въведе куп новости като възможността да се качват клипове в YouTube, завъртане на екрана и поддръжка на други клавиатури. Именно с тази версия, както и с последващата 1.5 Donut, започна и масовият пробив сред другите производители. В играта се включиха компании като Samsung и Dell и операционната система започна да достига до масовия потребител. След представянето на версия 2.0 Eclair пък операционната система на Google вече твърдо бе по петите на Windows Mobile и започна да се цели в пазарния лидер Apple.
Поддръжката сред производителите също нарасна, за да доведе до големия пробив, който се случи с пускането на Android 2.2 Froyo. Тук Google пуснаха уникални за времето си функции като възможността за споделяне на мобилния интернет, пълна поддръжка на Flash в браузара и други, които не присъстваха при конкурентите по онова време. Следващата голяма крачка бе направена с Android 4.0 Ice Cream Sandwich, който за първи път обедини в едно версиите за смартфони и таблети. По това време се появи и интерфейсът, който в голяма степен е запазен и до днес. Любопитното е, че все още близо 2% от устройствата с Android използват именно версии на операционната система от тези вече позабравени времена, а актуалната версия 8.0 Oreo ще ги достигне като бройка вероятно чак през пролетта на следващата година.

Станете почитател на Класа