14 години без Конкорд

На 24 октомври, отбелязахме 14 години от последния пътнически полет на едно от най-големите чудеса на съвременната авиация - самолетът Конкорд. Той е в експлоатация в последните 27 години, от 21 януари 1976 г. За това време в редовни и чартърни полети е превозил повече от 3 милиона пътници в общо 243 845 летателни часа.
Той е един от двата свръхзвукови пътнически самолета, използвани някога в гражданската авиация. Максималната му скорост е 2 179 км/ч и преминава разстоянието от Париж до Ню Йорк за по-малко от четири часа.
Използван е от авиокомпаниите British Airways и Air France. Смята е, че е най-сигурният пътнически самолет до единствената му катастрофа през 2000 г., ако се оценява броят на загинали пътници спрямо изминатото разстояние.
Преломът настъпва на 25 юли, когато полет 4590 на Air France завършва трагично със 113 жертви, четири от които на земята. При излитането, лявото крило на самолета се запалва при излитане и той катастрофира. Всички пътници и екипажът загиват, както и 4 души на земята. Причината е, че на пистата е имало метално парче, отчупило се от DC-10 броени минути преди полета на Concorde. При излитането си самолетът пука гума на това парче при висока скорост, от което се пробива един от резервоарите на лявото крило, получава се теч на гориво. Самолетът губи двата си леви двигателя без които не може да се издигне.
През пролетта на 2003 г. British Airways и Air France обявяват, че прекратяват полетите на Конкорд. Причината е рентабилността - скъпи билети, което означава малко пътници. Самият самолет и неговите характеристики не позволяват кой знае какво развитие в големината му. Ефектът от намаляване на пътниците след атентатите в Ню Йорк по-малко от две години преди това, също а фактор при решението. В добавка са високите разходи за гориво и поддръжка.
Последният му полет е на 24 октомври 2003 г. от летище Кенеди в Ню Йорк до Хийтроу в Лондон. Пътници са 100 знаменитости, сред които актрисата Джоан Колинс, модели, политици и др.

Станете почитател на Класа