Мегаполиси с чисти автобуси

Дванайсет големи града, сред които Лондон, Париж, Лос Анджелис и Кейптаун, обещаха днес от 2025 година да купуват само автобуси с нулеви вредни емисии, а до 2030 година да освободят големи градски райони от вредните газове, отделяни в резултат на използването на изкопаеми горива, предаде Ройтерс.
Дванайсетте града с общо население 80 милиона души ще насърчават ходенето пеша, колоезденето и използването на градски транспорт според съвместната им "декларация за улици без изкопаеми горива".
Много градове си поставят по-големи изисквания за опазване на околната среда, отколкото правителствата, за да намалят замърсяването на въздуха и да постигнат целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 година, което цели намаляване на парниковите емисии.
Замърсяването на въздуха, причинено от дизеловите и бензиновите автомобили, убива милиони хора в градовете по света, предупреди в съобщение кметът на Париж Ан Идалго.
Кметовете, които са част от групата Си 40 (C40) на градовете, борещи срещу затоплянето на климата, заявиха, че ще купуват само автобуси с нулеви вредни емисии след 2025 година и ще осигурят до 2030 година големи територии в градовете си, в които няма да има вредни емисии.
Останалите градове, включили се в инициативата, са Копенхаген, Барселона, Кито, Ванкувър, Мексико, Милано, Сиатъл и Окланд.
Районите без вредни емисии биха могли да бъдат повече паркове, пешеходни зони и пътища, където ще има само електрически или водородни автомобили.
Кметът на Барселона Ада Колау например посочи, че градът има за цел да увеличи зелените си площи с още 165 хектара през идните години, да удължи велоалеите си и да намали с една пета пътуването с лични автомобили.

Станете почитател на Класа