Недостиг на IT кадри в Индия

Преди няколко години правителството на Индия стартира инициативата "Make in India", за да развие ускорено производството в страната, чието население наброява 1,3 млрд. души. Изпълнението на програмата обаче се натъкна на недостиг на квалифицирана работна сила, пише Ройтерс.
В рамките на инициативата Индия се опитва по различни начини да привлече колкото се може повече компании да произвеждат в страната. Инвеститорите обаче се сблъскаха не само с данъчни проблеми, но и с остър дефицит на квалифицирани работници.
Да, в Индия живеят над 1,3 млрд. души, но тази азиатска страна едва сега започва своето икономическо (и не само) развитие. Трудно е да бъдат осигурени достатъчно на брой квалифицирани специалисти в една или друга област на информационните технологии, тъй като доскоро просто нямаше нужда от такива кадри.
Недостигът на кадри възпира инвеститорите да строят нови заводи в страната, а вече пуснатите производствени процеси се свеждат до просто сглобяване на различни устройства, сочи анализът.
Освен това Индия има проблеми с трудовото законодателство. Също така, не се влагат усилия за създаване на екосистема за компоненти, няма развита логистика и въобще транспортът е сериозен проблем.
Но, отчитайки нивото на икономическо развитие на Индия преди 10 години, днешните проблеми не са изненадващи. Ако иска да реализира успешно програмата "Made in India", правителството следва бързо и качествено да отстранява пречките пред нея.

Станете почитател на Класа