Малките SUV настъпват

Kакъв вид автомобили купуваме масово? Не, за съжаление не говорим за двуместните спортни коли с V8 двигател, а за супермини SUV машините, които настъпват с такава скорост, че едва ги побираме в oписанието. Само този месец премиерите са четири.
Колкото и да сме скептични, трябва да признаем, че групата е разнообразна. Докато SUV моделите се смаляват, клиентите стават все по-млади и с все по-разнообразни изисквания. Или поне това казват маркетинговите изследвания. Съответно, дизайнът трябва да отразява това.
Вземете за пример новия C3 Aircross. Citroen смята, че колата „вкарва свеж въздух в компактния SUV сегмент и е предназначен за феновете на стила, здравето и приключението, които търсят новото автомобилно изживяване". Е, ако колата е дори наполовина толкова силна, колкото PR празнодумията твърдят, значи сме намерили победител. Aircross е с 200 мм по-дълъг и с 20 мм по-висок от C3, с което споделят еднаква платформа. Колесните арки са удължени, добавени са и големи странични прагове. Не забравяме и за персонализацията – налични са 90 възможни цветови комбинации за екстериора и всевъзможни теми за интериора, който според Citroen води класа си по просторност.
Участват и утвърдени SUV стълбове като Grip Control, който може да сменя режимите си измежду сняг и пясък. Контрол на спускането при екстремен наклон също е част от оборудването, но нямаме представа защо би ви трябвал в кола, която не се продава с двойно предаване.
Ако вкусът ви е повече smart casual, отколкото ексцентричен по френски, то новият Seat Arona може да бъде за вас. Базиран на същата MQB A0 платформа като новата Ibiza, Arona е със 79 мм по-дълъг и с 99 мм по-висок от нея. Седите по-високо, стъклото е под по-отворен ъгъл, а окачването е повдигнато с 15 мм. Нали е SUV.
Моделът споделя и двигателите си с Ibiza. Това означава бензинови агрегати с 3 или 4 цилиндъра и дизели с 4 цилиндъра. На разположение са ръчни и DSG кутии, но все още не се споменава двойно задвижване. Засега няма официални данни, но най-бърз трябва да е 4-цилиндровият бензин с около 150 к.с., който идва с технология за деактивиране на някои от цилиндрите и ще бъде ексклузивна част от по-спортната FR версия. Би трябвало да бъде доста бърз срещу разумните си опоненти. С изключение на Nismo Juke.
Но почакайте, корейците също се намесват. Резултатите са очаквано завършени. Hyundai Kona изглежда доста мъжки, с истински гумени колесни арки и опция за двойно предаване.
Разделените светлини напомнят на определящия летвата Nissan Juke, както и на C3 Aircross, а предната решетка на Hyundai жестоко напомня на Audi. С мощност от 180 к.с. от 1,6-литровия бензинов двигател Kona би трябвало да е ненужно бърза и способна да ускорява до 100 км/ч за 7,7 секунди.
Завършваме с вдъхновения от свежия джин Kia Stonic, което си е дегизирана Kia Rio. Също като Kona, Stonic е с бойни брони, но има и чудесен покрив с контрастиращи цветове, който объркващо е описван от Kia като „покрив в стил Тарга".
Хмм, можем да потвърдим, че покривът на Kia Stonic не се повдига като Honda NSX или Porsche 911 от средата на 80-те, затова не трябва да се определя като „Тарга". Трябва да му казват „покрив с контрастиращи си цветове". Ако се чудите – 20 различни дизайна с 5 различни цвята са на ваше разположение.
Отвътре положението е едно към едно с Kia Rio, но с по-висок таван и оранжеви цветове в тон с покрива. Стандартното оборудване включва Apple CarPlay и Android Auto, докато опционалните пакети добавят толкова антикатастрофиращи и пазещи живота на пешеходците технологии, че Stonic може да получи номинация за Нобелова награда за мир.
Да, това е поредният кросоувър, но все пак от Kia са си написали домашното за първото си участие в B-SUV сегмента. Същото важи и за другите. Този сектор отговаря за 1,1 милиона от европейските продажби и вероятно до 2020 ще стигне до 2 милиона на година, което ще изпревари C-SUV сегмента. Така че пригответе се. Явно по пътищата често ще срещате подобни модели

Станете почитател на Класа