Локхийд Мартин показа прототип на космическия си кораб за Марс

НАСА планира да изпрати пилотиран кораб до Марс към края на следващото десетилетие. В четвъртък Локхийд Мартин показа своите планове за производство на космически кораб способен да стигне до Червената планета с екипаж и да се върне на Земята.

 

Пред CNBC от Локхийд Мартин разкриха за първи път прототип на бъдещия космически кораб, както и на модула, който ще може да кацне на повърхността на Марс и отново да излети. Прототип на космическия кораб ще бъде изложен на Международния космически конгрес в Аделаида, Австралия, започващ тази седмица.

 

„Това е едностепенен космически кораб за многократно използване, който ще може да каца и да излита“, заяви Робърт Чембърс от Локхийд Мартин, един от ръководителите на проекта за изграждането на базов лагер на повърхността на Марс. Този проект е естествено продължение на това, което НАСА планира като „Порта към дълбокия космос“, проект чието начало е още през 2020 г.

 

Той е свързан с разработването на инфраструктура, включително космическа станция в орбита около Луната, която да предшества проекта „следваща стъпка“, а именно изпращане на пилотирана мисия до Марс. Локхийд Мартин е една от шестте американски фирми сключили договор с НАСА да участват в изграждането на елементи за проекта „Следваща стъпка“.

 

36603075873_b19299a905_k

 

Космическият кораб на Локхийд Мартин използва технологии от съществуващият кораб „Орион“. Главната му характеристика е, че ще може както да излита, така и да каца и има само една степен, което намалява значително разходите.

 

Чамбърс пояснява, че за гориво ще се използва криогенен водород, защото за станцията на Марс се предвижда технология базирана на водата, която ще доставя енергия както за самата база, така и за космическия кораб. Плановете на Локхийд Мартин са мисията до Марс да трае около 3 години – шест до девет месеца до Червената планета, 12 до 18 месеца на нея и шест до девет месеца обратен път до Земята.

 

104737716-37272639941_d86a86facb_k_530x298

 

Модулът от космическия кораб, който ще стига до повърхността на Марс, ще може да се зарежда с гориво в орбита и ще има достатъчно място и провизии за четиричленен екипаж за две седмици. Той  ще бъде способен да осъществи три отделни излитания и кацания на повърхността на Марс при една мисия. Най-вероятно първото ще бъде опитно, без на него да има екипаж.

 

Макар все още да не е ясно дали при проекта „Порта към дълбокия космос“ НАСА предвижда кацане на Луната, Чембърс заяви, че космическият им кораб ще дава възможности и за лунна мисия с кацане, ако това се изисква.

Станете почитател на Класа