Руска компания направи смартфон за Путин

Руска компания за технологична сигурност, ръководена от съоснователката на Kaspersky Lab е създала смартфон, който не дава възможност на Google и други приложения да събират данни за потребителите, съобщи Блумбърг.
Смартфонът "Тайга" (Taiga), проектиран от московската компания InfoWatch Group, работи със базирана на Android операционна система, която блокира събирането на данни от приложенията. Освен това той има вградена система за контрол, която дава възможност на експертите по технологична сигурност да ограничават достъпа на потребителите в дадена фирма до приложения или съдържание.
"Повечето приложения за смартфони събират данни за потребителите и ги изплащат на външни сървъри", казва Наталия Касперски, шеф на InfoWatch. "Когато хората използват личните си телефони в работата, техните корпоративни имейли, документи и свързани с работата снимки са под заплахата да бъдат изнесени", добавя тя.
За продажбите на "Тайга" InfoWatch разчита на търсене в Русия на фона на притесненията за събиране на данни за потребителите от американски компании като Google и Facebook. Затова и първите 50 000 смартфони ще бъдат дадени на служители на руски компании, където акционер е държавата. Потенциални пазари на устройството са и Малайзия и ОАЕ, където фирмата има офиси.
Наталия Касперски е сред основателите на Kaspersky Lab, която ръководеше допреди развода със съпруга си Евгений Касперски. Наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани употребата на продукти на компанията от правителствени служби заради обвинения, че тя е свързана с руското правителство.
Руският президент Владимир Путин се опитва да намали зависимостта на държавата и бизнеса от продукцията на американски компании като Microsoft Corp. и IBM на фона на геополитическо напрежение със САЩ заради Украйна и Сирия. Русия даде убежище на американския гражданин Едуард Сноудън, който разкри, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е имала достъп до центровете на данни на Google, а местен тв канал тази година започна излъчването на комедийна поредица за американски шпионин, внедрен в "Газпром".

Станете почитател на Класа