ЕС ще пази технологиите си

ЕС подготвя закони, които ще защитят европейските компании, притежатели на ключови технологии, от поглъщане от чужди инвеститори, съобщи комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.
Има опасения, че външни инвеститори под контрола на правителствата на други държави придобиват европейски разработчици на важни технологии. Това е сериозен проблем, по който Европейската комисия работи в момента и наесен ще излезе с конкретни предложения, разкри Вестагер в речта си на международния "Форум Амброзети" в италианския град Чернобио.
Предполага се, че властите на страните-членки на Европейския съюз ще получат право да се намесват в сделки, които засягат ключови национални интереси в областта на отбраната, финансовата сигурност и енергетиката, съобщи Блумбърг.
По-рано Германия въведе протекционистични закони, които позволяват на правителството да блокира чуждестранни придобивания на авангардни технологии. Повод за това даде покупката на производителя на роботи Kuka AG от китайската компания Midea Group

Станете почитател на Класа