4000 км/ч ще развива китайският влак HyperFlight (ВИДЕО)

Китайската аерокосмическа  компания China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC)  обяви началото на проекта  HyperFlight – местен аналог на Hyperloop, в който футуристичните  влакове ще  развиват  скорост до 4000 km/h.

 

 

 

 

 

 

HyperFlight е транспортна система във вид на  тръба, вътре в която се движат магнитоплани – херметични капсули-вагони върху магнитна възглавница. Проектът ще бъде реализиран в три фази, съобщи  Xinhua.

 

Първо CASIC ще изгради регионална междуградска мрежа, като скоростта на влаковете в нея ще бъде ограничена до 1000 км / ч. След това ще бъде създадена национална транспортна система, а максималната скорост ще се увеличи до 2000 км/ч.

 

В последния етап държавната корпорация смята да  изгради международната мрежа на HyperFlight, като ще увеличи скоростта на влаковете до 4000 км/ч.

По този начин капсулите на HyperFlight ще пътуват до десет пъти по-бързо от обикновените скоростни влакове и пет пъти по-бързо от пътническите самолети. Според агенцията, първата свръхзвукова  „възглавница“ ще заработи в град Ухан, който се намира в Хубей, една от най-гъсто населените провинции в Китай.

 

Hyperloop е роден като идея  на предприемача Илън Мъск, основателят на SpaceX и Tesla, но компании от други страни го  реализират. Това е транспортна система, състояща се от алуминиеви капсули, движещи се в  тръби с много разреден въздух.

 

Идеята на Мъск се реализира от две американски компании – Hyperloop Transportation Technologies и Hyperloop One.

Станете почитател на Класа