Албум, композиран и продуциран от изкуствен интелект е вече факт

“Break Free” е пилотен сингъл от новия албум на Тарин Содърн (Taryn Southern). Песента, както и целият албум впрочем представят артист на име Ампер (Amper), но това което изглежда като обикновена колаборация между певци, всъщност е много повече.

 

Тарин не е непозната за публиката и развлекателната индустрия като цяло. Тя е певица и дигитален разказвач на истории и е постигнала над 500 милиона гледания в Youtube. Има повече от 450 хиляди абонати. От друга страна това е дебют за Ампер, освен че той не е (то не е) човек.

 

Ампер е изкуствен интелект – композитор, продуцент и изпълнител. Изкуственият интелект (ИИ) e разработен от екип професионални музиканти и експерти в технологиите. Това е първият случай в историята, в който ИИ композира и продуцира цял музикален албум. Албумът се нарича  I AM AI (Аз съм ИИ), а сингълът излезе на 21 август.

 

Песента “Break Free” може да чуете във видеото долу:

 

Филмовият композитор Дрю Силвърстайн, един от създателите на Ампер, обяснява пред TechCrunch, че Ампер не е създаден да действа изцяло самостоятелно, но е замислен да работи изцяло в колаборация с композитори – човеци. „Ние като компания вярваме, че бъдещето на музиката е в съвместното й създаване между хора и ИИ. Вярваме, че тази колаборация ще придвижи целия креативен процес много напред.“

 

Екипът подчертава, че за разлика от други песни, създадени от ИИ, структурата на акордите и целият инструментал на “Break Free” са продукт изцяло на Ампер. Досегашният процес на издаване на музика, продукт на ИИ включва съществени промени, извършвани от хора, включително промени по акордите и мелодията на това, което ИИ предлага. Случаят с Ампер не е такъв. Промените, направени от хора тук касаят единствено стила и общия ритъм на музиката.

 

Най-забележителното е, че Ампер може да създава нова музика чрез т.нар машинно учене (machine learning) само за секунди. Ето един пример за песен, създадена от Ампер с аранжимент на Тарин.

 

И докато IAMAI е първият албум, изцяло композиран и продуциран от ИИ, това не е първият път, в който ИИ демонстрира креативност в музиката или други изкуства. Например ИИ, наречен Аива (Aiva), създава класическа музика. Друга машина – DeepBach композира музика повлияна от бароковия композитор Йохан Себастиян Бах. Така че, това вероятно е първата стъпка в нова ера … в която хората ще поделят славата, а вероятно и ще се конкурират с ИИ.

 

 

Станете почитател на Класа