Нови опасности в мрежата

Само допреди няколко години можеше да се спасите от интернет мошеници, ако не отговаряхте на електронни писма, които твърдяха, че сте наследник на огромно имущество, за чието получаване трябва да дадете няколко хиляди долара предварително. Или ако не отваряхте поредното интимно видео на някоя знаменитост. Или ако не кликахте на банери, които твърдяха, че сте спечелили $100 000...
Уви, измамниците и хакерите развиха своите техники толкова успешно, че колкото и да сте подготвени, лесно може да попаднете в ролята на бабата, която пуска през терасата спестяванията си на поредния телефонен измамник.
Ето 7 от най-изтънчените схеми, в чийто капан може да попаднете, независимо че спазвате основните правила за компютърна сигурност и си мислите, че безплатната антивирусна програма прави защитата ви непробиваема.
Фалшивият имейл
Тази фишинг схема е свързана с изпращането на измамен имейл, който е направен да изглежда така, сякаш е от някоя от социалните мрежи или финансова институция, които използвате. Нещо повече, той често е свързан с предупреждение, че трябва да защитите профила си, защото някой се опитва да влезе или е влязъл вече в него. Това допълнително приспива защитата ви. Обикновено от вас се иска да влезете в профила си, за да удостоверите самоличността си, за което услужливо е предоставена хипервръзка или банер с логото на социалната мрежа.
Ако последвате линка или кликнете на банера, ще бъдете пренасочени към фалшива версия на сайта на социалната мрежа или банката и след логването ви в него потребителското име и паролата ви ще бъдат копирани. След това е въпрос на секунди с тях да бъде злоупотребено, акаунтът ви да бъде блокиран или да бъде използван за разпространяване на спам.
Как да се предпазите? Въведете ръчно адреса на социалната мрежа или използвайте приложението за смартфон за достъп до нея. Обадете се в колцентъра ѝ. Никога не кликвайте на хипервръзки или банери. Препоръчва се да направите двустепенна верификация за достъп до профилите си в социалните мрежи. Така ще получавате SMS с код за достъп или съобщение, че някой се опитва да влезе в профила ви.
Изключително разпространена и заразяваща атака – получавате от някого от хората, с които контактувате, или от колега прикачен файл или линк, който ви насочва към сайт, откъдето да изтеглите някакъв документ. Много често това става във фейсбук. Ако го направите, в компютъра ви се имплантира зловреден софтуер, който след това повтаря същата операция към всичките ви познати. Заедно с това той блокира файловете ви и иска откуп, за да ги „отключи".
Как да избегнете тази схема? Много просто, никога не отваряйте „неочакван" файл или не кликвайте автоматично върху хиперлинкове. Обърнете се директно към човека, който ви е изпратил подобно съдържание, най-добре по телефон, и го попитайте за какво става въпрос. Може да не знае за подобно нещо.
Неочакваната покана за приятелство
Злосторниците копират профил на ваш приятел и през неговата мрежа разпространяват покани за приятелство. Когато някой „клъвне", атакуващите получават достъп до личната информация и могат да блокират файловете ви или да злоупотребят от ваше име. Или просто получавате покана за приятелство от непознат.
Подобни схеми стават все по-чести – в българския фейсбук само преди седмица „върлуваше" подобна схема чрез профил на името на James Wood.
Как да се предпазим? Не приемайте покани за приятелство от непознати. Бъдете особено внимателни, ако получите съобщение, че някой, който вече ви е приятел във фейсбук, отново ви е добавил като приятел. Възможно е някой да е дублирал профила му с цел измама.
Безплатният Wi-Fi
Бъдете изключително внимателни, когато се включвате към безжична мрежа с отворен достъп на обществени места като кафенета, летища, плажове и паркове. Има много голяма вероятност тя да е пусната от някой хакер за примамка. След като се „закачите", той започва да рови в паметта на компютъра ви и да злоупотребява с вашата информация.
Какво да направите? Сложете настройка на устройствата си така, че да не се закачат автоматично за свободни мрежи. Изключвайте Wi-Fi свързаността, когато не се налага да вършите някаква работа в интернет. Ако сте в заведение или на друго място с много посетители, поинтересувайте се за името и паролата на официалната мрежа, а не се закачайте на първата ви попаднала, макар и с най-силен сигнал.
Като правило в обществените мрежи не споделяйте лична или финансова информация, не правете и банкови разплащания, защото данните ви могат да бъдат прехванати. Изключете възможността за споделяне на файлове. Това става, като през Control Panel влезете в раздела Network and Internet и след това във View network status and tasks. Отидете на Change advanced settings и изключете опцията File and printer sharing. Също така е добре да направите компютъра си "неоткриваем" в мрежите – изберете опцията Turn off network discovery. Когато се върнете у дома и се закачите към вашата мрежа, отново активирайте възможността за споделяне на файлове.
Страховитите изскачащи съобщения
Ей така, както си четете или пишете нещо в интернет, в браузъра ви изскача съобщение, че компютърът ви е заразен с някой вирус. Вещо ви се препоръчва да го сканирате с безплатна антивирусна програма и без пари или срещу малка такса да изчистите зловредното съдържание. Но ако инсталирате подобна програма, ще отворите компютъра си за всякакви атаки.
Какво да правите? Не вярвайте на подобни съобщения. В браузъра си сложете т.нар. адблокер – програма, която ще ви спаси от повечето изскачащи прозорци и досадни реклами. Обновявайте редовно антивирусната си програма и не разчитайте на безплатните варианти. Копирайте важните си файлове в „облака".
Фалшивият профил в сайт за запознанства
С добре подбрана колекция от снимки на реален, привлекателно изглеждащ човек (каквито много могат да се откраднат от фейсбук) може да бъдете подмамени за запознанство, но отсрещната страна внимателно ще избягва среща на живо. Възможно е да ви бъдат поискани пари за належащи нужди и да повярвате на историята, която ви се представя.
Как да не се хванете на въдицата? Вярвайте на инстинкта си. Ако някой не иска да се срещнете на живо с най-различни причини и извинения, не му вярвайте.
Помогнете на нуждаещ се
Схемите са безбройни и все по-изтънчени. Представят се като кампания за събиране на средства за пострадали от природно бедствие, за лечение на деца и други хора, за ремонт на даден обществен обект. Много често са свързани с някакъв актуален обществен проблем.
Ако направите дарение или превод онлайн, освен че те ще влязат в джобовете на измамници, с данните или картата ви може да се злоупотреби с по-голяма сума.
Какво е решението? Не кликвайте автоматично върху линкове за дарителски кампании или други инициативи. Потърсете информация в интернет за съответната кампания и това, кой я организира. Потърсете на сайта на организацията дали действително в момента има такава кампания. Може да се окаже, че не сте първите, попаднали в схемата.
И един много важен съвет – винаги, когато правите плащане с карта в някой сайт, уверете се, че интернет адресът му започва с https://. В противен случай сигурността на връзката е нарушена и много лесно данните от картата ви могат да бъдат копирани. И бъдете много нащрек с „неочакваните" предложения в интернет.

Станете почитател на Класа