Дрон кацна на борда на най-големия британски боен кораб и никой не забеляза

DJI Phantom дрон, пилотиран от фотограф кацна на най-големия британски боен кораб HMS Кралица Елизабет, засне фото на палубата и отлетя. Изглежда никой не е забелязал нищо, а ако е, не изглежда да е притеснен.

 

Неназованият фотограф, управляващ дрона, дори след това е отишъл при въоръжената охрана и е обяснил какво се е случило. Те приели информацията, но никой след това не го е потърсил.

 

Фотографът твърди, че кацането не е било било планирано, а бил принуден да приземи дрона на кораба, заради силен вятър. Лекотата обаче, с която всичко се е случило повдига много интересни въпроси:

 

„Можех да пренеса 2 кг семтекс (пластичен експлозив) и да го оставя на палубата“, казва пилотът пред BBC Шотландия.

 

В действителност терористични групи като Ислямска държава превръщат дронове в оръжия.

 

„Смятам, че моята грешка трябва да им отвори очите, за огромния пропуск в сигурността. Можеше да се случи нещо ужасно, не само за кораба и екипажа му, но и за хората в Инвергордон“, добвя той.

 

Междувременно министерството на отбраната на Великобритания реагира и заяви пред BBC, че разследва случая и ще приведе протоколите по сигурността в съответствие. В действителност, корабът не е активен и не е въоръжен, което вероятно донякъде обяснява липсата на загриженост по отношение на дрона.

 

Дроновете са силна технология и малцина разбират пълния им потенциал. В световен мащаб все още няма пълна нормативна рамка, която да регламентира експлоатацията им …

Станете почитател на Класа