Flash отива в миналото

Софтуерът Flash на Adobe Systems, който отдавна е критикуван заради уязвимостта си на хакерски атаки най-накрая отива в миналото.
В края на 2020 г. компанията ще спре да обновява и да разпространява онлайн инструмента, добавка, която подобрява графично интензивните дейности за уеб потребителите като гледане на видео и видеоигри. Adobe, която прави промяната в сътрудничество с Apple, Alphabet (Google), Facebook и други технологични компании, насърчава разработчиците, които използват Flash, да търсят други възможности.
Някога основен инструмент за достъп до динамично интернет съдържание, повечето от функциите на Flash бяха припокрити в интернет браузърите чрез новите отворени стандарти. Това направи отделната инсталация на програмата ненужна.
През 2010 г. покойният Стив Джобс критикува програмата заради техническите ѝ несъвършенства, а през 2015 г. главният директор по сигурността във Facebook Алекс Стамос призова да бъде сложен край на Flash.
До 2020 г. Adobe ще разпространява обновявания и пачове за сигурност, както и ще поддържа Flash съвместима с операционните системи и браузърите. Заедно с това тя ще работи с другите технологични гиганти за различни услуги, които ще подобряват визуалното преживяване.
През ноември 2015 г. компанията заяви, че ще поддържа отворени стандарти като HTML5, който осигурява на браузърите някои от предлаганите от Flash функции.
"Малко технологии имаха толкова дълбок и положителен ефект в интернет ерата", казва Говинд Балакришнан, вицепрезидентът по продуктово развитие в Adobe Creative Cloud. "Но Adobe винаги е била свързана с преоткриването и съзидателността. И ние с удоволствие ще помогнем на следващата ера на създаването на дигитално съдържание", добавя той.

Станете почитател на Класа