Нов играч при смарт-часовниците

Луксозният гигант LVMH иска да продава смартчасовници на заможни почитатели на модата, пускайки на пазара устройство с бранда Louis Vuitton, съобщи Блумбърг.
Цената на моделя Tambour Horizon започва от $2450, което е около 8 пъти повече от най-евтиния Apple Watch и значително повече от моделите на други европейски часовникарски и модни брандове, както и на устройствата на Samsung.
"Ще станем свидетели как все повече модни брандове ще се опитат да разчупят дуопола на Apple и Samsung при смартчасовниците", казва Джон Гай, анализатор в MainFirst Bank AG. "Това не само дава на потребителите възможност за луксозен избор, където естетиката е повече в хармония с електрониката, но и осигурява бъдещо влизане на пазара на по-скъпи швейцарски часовници за младите хора", добавя той.
Докато швейцарски производители от нисък клас като Swatch предлагат интелигентни часовници, луксозните флагмани като Rolex и Patek Philippe стоят встрани от технологиите.
Но брандове от среден клас като Breitling и TAG Heuer, който е в портфейла на LVMH, специализирани в спортните часовници, бяха сред първите, които осъзнаха потенциала на носимата електроника, даваща възможност за следене на пулса и други физически активности.
А сега модните брандове се насочват ударно към категорията. Tommy Hilfiger и Hugo Boss показаха собствени модели, работещи с операционната система Android на тазгодишното изложение Baselworld в Базел, Швейцария, а през 2015 г. Hermes започна производството на кожени каишки за Apple Watch.
Конкурентът на LVMH Richemont също се гмурна в пазара, предлагайки смартчасовник с бранда Montblanc. Неговата цена от $890 го поставя наравно с други свързани часовници на брандове като Mondaine, но е доста под тази на Tambour Horizon. Миналата година Apple прекрати производствената си линия за часовници от 18-каратово злато Apple Watch, чиито цени достигаха до $17 000, насочвайки се към фитнес пазара с добавянето на повече функции за следене на жизнените показатели.
LVMH, който е най-голямата френска компания по пазарна капитализация, се опита да ускори навлизането в технологиите през последната година, наемайки бившия шеф в Apple Music Йън Роджърс като директор на дигиталното ѝ подразделение и лансирайки два мултибрандови сайта за електронна търговия и напитки тази година.
През м.г. LVMH купи Rimowa, германски производител на куфари, чиито модели включват такива с електронни етикети, чрез които пътниците могат да проследят от дистанция къде се намира багажът им. А Louis Vuitton продава за €800 кейсове за iPhone със своето лого.
Около 9% от продажбите на LVMH идват от часовници и бижута. Механичните часовници на Louis Vuitton се произвеждат в Швейцария. Смартчасовникът също се сглобява там, но използва технология от Силициевата долина, пише в прессъобщение компанията, без да дава подробности откъде идва електрониката му.
Swatch Group, която предлага от евтини часовници със своя бранд до елегантни Breguet с 6-цифрена цена, развива собствена операционна система за планирания смартчасовник Tissot, чието излизане на пазара беше отложено.
Смартчасовникът Tambour Horizon, който е кръгъл, в контраст с четвъртития Apple Watch, е с диаметър от 42 мм, което го прави по-малък от конкуренцията. Той използва мобилната платформа Android Wear и показва съобщения за получени SMS-и, имейли и телефонни разговори.

Станете почитател на Класа