Лорд Мартин Риис: Бъдещето е на електронния разум

Лорд Мартин Риис, Кралски астроном и почетен професор по астрофизика и космология в университета Кеймбридж вярва, че само след стотина години машините ще изпреварят човешкия интелект и ще се превърнат в господстващи на планетата същества.

 

Той предупреждава, че не е задължително извънземният разум да има биологически основи, а много по-вероятно е той да е електронен. „Предполагам, че ако открием извънземен разум той няма да има нищо общо с нашия. Ще бъде някакъв вид електронен интелект“, казва Риис.

 

Според него, има сериозен риск от влошаване на глобалните пропорции стоящи в основата на живота ни днес. Злоупотреба с технологии, биотероризъм, рязък скок в броя на хората, всичко това ще направи човечеството много по – уязвимо отколкото когато и да било преди това в нашата история. Макар повечето рискове пред хората да идват от тяхната дейност, възможността машините да изпреварят по интелект биологичните същества, може да се превърне в решаващ фактор за по-нататъшното развитие на живота във вселената.

 

В бъдеще машините ще излязат начело само след стотина години. Ще се окаже, че периодът на органичната интелигентност е изключително кратък, а безкрайното бъдеще ще бъде на изкуствения интелект на машините, казва Риис.  За разлика от деликатния и силно уязвим от много заплахи човешки живот, електронният интелект ще бъде много по-приспособим за пътешествия във вселената и ще може да предотврати много заплахи, способни да унищожат човечеството.

 

Хората ще се окажем „заключени“ в нашия свят. Ще можем да достигнем до близки планети, но пътуването извън слънчевата система ще бъде в епохата след хората“, предрича английският учен. Това е така, защото времето за пътуване е много дълго за смъртни умове и тела. Безсмъртието което ще постигнат машините, ще направи такова пътуване между световете реално, „то ще бъде осъществено от роботите, не от хората“, счита Риис.

 

Всъщност подобно мнение имат и други мислители от нашето време като Стивън Хокинг, например, който също вярва, че изкуственият интелект ще отстрани хората.

 

Разбира се има и противници на това мрачно за хората предсказание. Изкуственият интелект може да бъде изграждан и възпитаван така, че емоционално да се обвърже с хората и да не им вреди. Човечеството може да се адаптира и съществува заедно с изкуствения интелект, като максимално се възползва от него.

 

Ако Риис обаче е прав и машините пряко или косвено унищожат хората и продължат да съществуват и се развиват без тях, биологичният живот може наистина да е само къс период от развитието на разума.

 

 

Станете почитател на Класа