Революционно откритие ще ускори навлизането на електромобилите

Учени от университета Пардю разработиха нова технология, позволяваща „моментално зареждане“ на батерията. Новата технология е достъпна, не влияе върху околната среда и е безопасна.

 

Сега електрическите автомобили се нуждаят от зарядни станции, разположени на удобни места, за да се движат. Новата технология ще позволи на водачите да зареждат батериите си за същото време за което автомобилите с течни горива зареждат на бензиностанциите.

 

Според коментарите на учените, новата технология ще ускори навлизането на електрическите автомобили, ще ги направи по-лесни за управление и ще намали нуждата от нова съпътстваща навлизането им инфраструктура.

 

Професорите от Университета Пардю – Джон Кушман и Ерик Науман създадоха батерия, която наричат IF-battery. Това е тип „течна батерия“, която не се нуждае от зарядна станция, за да се презареди. Това, което трябва да се направи е просто до се смени електролита в батерията или нещо като смяна на горивото в резервоара.

 

Използваните електролити се събират при презареждането и могат отново да бъдат направени използваеми. Електрическите автомобили с тази технология, пристигат на  презареждащата станция, оставят използвания електролит за презареждане и зареждат нов, както правят и традиционните автомобили.

 

Създадените от учените в Пардю нови течни батерии се различават от вече съществуващите, защото при тях липсват скъпите мембрани, които често се задръстват и могат да ограничат броя на зарежданията. Новите IF-батерии са безопасни и могат да бъдат съхранявани в домашни условия.

 

Да се пригоди съществуващата инфраструктура да борави с новите батерии ще бъде далеч по-икономично и лесно, отколкото да се строят нови зарядни станции, каквато е стратегията на Тесла. Нещо повече, съществуващите сега бензинови и дизелови помпи на бензиностанциите могат да бъдат използвани за зареждане с електролит на новите батерии.

 

Продажбите на електрически и на хибридни автомобили растат по цял свят, но в същото време предизвикателството от все още липсващата инфраструктура за тези автомобили си остава главна пречка пред тях. Пречка е и трайността на заредените батерии и километрите, които могат да изминат автомобилите с тях, както и относително дългото време за зареждането им. Новите батерии решават и тези проблеми.

 

Учените се нуждаят от още изследвания за да подготвят промишленото производство на новите батерии и на химическия електролит за тях. Публикуването на постигнатите досега резултати цели да привлече стратегически инвеститори за новата технология.

Станете почитател на Класа