Изобретиха „умни“ водопроводни тръби, генериращи електроенергия

В Портланд някои градски комплекси бяха оборудвани с „умни“ водопроводни тръби, които събират електрическа енергия чрез преминаващата през тях питейна вода. Събирането на енергията се извършва докато водата тече по тръбите, създавайки хидроенергия без отрицателни последствия за околната среда. Благодарение на тази система, процесът на предоставяне на питейна вода за ВиК дружествата, които използват много електричество, ще стане много по-евтин.

 

Получената енергия може да се използва от комуналните служби за собствено ползване или да се превърне в нов източник на доходи, при условие, че генерираното електричество се продава на града. Въпреки, че системата не може да генерира толкова енергия, необходима за захранването на цял град, тръбите могат да захранват малки сгради (училища, библиотеки), или да помагат за снабдяване на общата градска част с електроенергия. Генерирането на енергия от тръбите може да се случи само на места, където водата тече под действието на гравитацията. В същото време те имат една особеност, която може да се използва навсякъде — в тръбите са вградени сензори, контролиращи водата. Според авторите на изобретението, благодарение на тяхната разработка, електрическата инфраструктура може да се превърна в много „умна“.

 

Като пример, разработчиците са привели тръбата, която се е спукала миналата година около Калифорнийския университет в Лос Анджелис. В резултат на това са се загубили около 20 милиона литра вода. За това, че тръбата се е спукала е станало ясно само след телефонно обаждане от университета. Що се отнася до „умните“ тръби, основното достойнство е възможността за измерване на налягането. По този начин, преди да се спука тръбата и цялата вода да изтече, системата ще оповести организациите, снабдяващи жителите с вода. Това ще направи управлението на инфраструктурата по-прецизно. Вградените в тръбите сензори ще контролират качеството на водата, така че да не се съмняваме в нейната екологичност.

Станете почитател на Класа