Компания на Илън Мъск ще слее човешкия мозък с компютър (Видео)

Едно от най-големите опасения на Илън Мъск е това, че един не далечен ден, изкуственият интелект ще се развие до такава степен, че ще властва над хората.


Сега стана ясно, че за да не се случи това, той основава фирма, която да работи за свързването на човешкия мозък в един общ интерфейс с компютър. Тази нова фирма ще помага човешкият мозък да не изостава от развитието на изкуствения интелект, а да бъде подпомаган от него.

Съобщението е на The Wall Street Journal. Според изданието, новата фирма се казва Neuralink и все още е във фаза на създаване.

Това, което е известно е, че фирмата ще работи по създаването на едно или няколко устройства, които ще могат да се имплантират в човешкия мозък и ще имат за цел да го „слеят" със софтуера на компютър с изкуствен интелект. Така хората няма да останат назад от машините с изкуствен интелект.

 

Първата цел на новата фирма на Мъск ще бъде да помогне на хората да подобрят паметта си, като създадат възможност паметта им да се ползва от допълнителни подвижни компоненти за съхранение на информация. За подобно устройство, наречено от него „невронна дантела" или „neural lace", Мъск говори от миналата година. По „дантелата" вече се работи и това вероятно ще бъде първото устройство в помощ на мозъка, което ще бъде разработено в новата фирма.

 

Тревога относно бързото развитие на изкуствения интелект изказват и други големи умове от нашето време. Според Майкъл Васар, главният учен на MetaMed Research, „изкуственият интелект ще ни убие буквално". Ако изкуствен интелект превъзхождащ човешкия бъде изобретен без да се внимава, е сигурно, че в кратко време човешкия вид ще изчезне, счита Васар.

 

Проф. Стивън Хокинг също заяви, че изкуственият интелект е най-голямата опасност за човечеството, което възниква и се развива по много бавен, еволюционен начин. Хората няма да са равностойни на изкуствения интелект и скоро той ще заеме мястото им.

 

Илън Мъск не е единственият, който вече работи по устройства подпомагащи човешкия мозък. Неврологът Браян Джонсън е инвестирал 100 млн. долара, за да развие така наречения NeuroProsthesis, чрез който да усили мощта на човешкия мозък и да направи невронният код на мозъка програмируем. „Връзката ни с новото ни творение – изкуствения интелект, засега става чрез екрани, клавиатури, интерфейс реагиращ на жестове или глас. Ние обаче, имаме малък достъп до собствения си мозък, а това рязко ограничава възможностите ни да се развиваме равностойно с машините, в които вкарваме изкуствен интелект", казва Джонсън. Засега неговата фирма – Кернел, се е заела да изследва как точно работи мозъкът на човек.

 

Амбицията на всички тръгнали по този път е да създадат технологии и устройства, които не само да позволят на човешкия мозък да се слее с машините, а и да подпомогнат възможностите на човек да се учи и развива. Когато се наложи, тези устройства трябва да могат и да „поправят" когнитивните ни способности или да лекуват болести като Паркинсон и Алцхаймер. Тези устройства ще помогнат и да се програмира кода на невроните в мозъка, което ще ни промени по начин, който сега е трудно да си представим.

 

Звучи като научна фантастика, но това всъщност са невероятни усилия на учени, които ще разработят устройства променящи начина, по който мозъчните ни клетки са комуникирали досега, а това ще отвори изцяло нов и ускорен път за човешката еволюция.

 

 

 

Станете почитател на Класа