Суперзрение с бионични очи ще ни превърне в суперхора

Предполага се, че около 285 милиона души по света имат проблем със зрението. Медицината отдавна търси форми на лечение чрез технологични иновации. Панацеята за лекуване на слепота обаче си е направо научна фантастика: бионичното око.

Бионичното око или протеза на ретината работи като свързва светлинните сигнали, попадащи в окото с оптичния нерв, който комуникира изображенията с мозъка, така че да разбираме какво виждаме.

На този етап в Съединените щати има едно единствено устройство, одобрено от Агенцията по храни и лекарства – Argus II, произведено от компанията Second Sight. То функционира с камера, прикрепена към чифт очила и имплант на повърхността на окото, свързан с очния нерв. Засега потребителите на Argus II са в състояние да възприемат само сенки и очертания на фигури.

Друг проект в развитие е „бионични очи с диамантен електрод", които ще могат да възприемат лицево изражение и да четат дълги текстове. Учените, които стоят зад тази технология, в момента уреждат клинични тестове.

Технологията за бионични очи все още не е в състояние да възстанови зрението до перфектно ниво и далеч от идеалното, но динамиката в развитието дава надежда, че може скоро да стигне дотам.

Когато най-накрая науката изобрети технология, която да възстановява перфектно зрение, бионичните очи ще имат потенциала да ни превърнат в суперхора.

Second Sight Medical Products’ Argus II Retinal Prosthesis System

 

Second Sight Medical Products' Argus II Retinal Prosthesis System

 

Светлината идва във вълни с различна дължина и хората възприемаме само видимия спектър, съставен от цветна светлина. Ако бионичните очи ни позволяват да виждаме целия електромагнитен спектър – от радио до гама вълни – ще сме в състояние да виждаме топлина, да различаваме видове газове чрез зрението си и дори да виждаме през стени.

Технологията позволява да приближаваме и отдалечаваме детайли в зрителното си поле (вече е изобретено), да записваме това, което виждаме и да го качваме автоматично в интернет с очите си. Това естествено е само спекулация, но никой не може да отрече, че технологиите превръщат научната фантастика в реалност.

Биониката отваря широко вратите за приложения в много сфери: изучаването на микроорганизми без апаратура, откриване на мини от войниците, засилване сигурността на летищата и т.н. Възможностите са неограничени.

Може да минат още няколко десетилетия, докато бионични очи започнат да възстановяват перфектно зрението, но дотогава учените ще полагат усилия и ще следят внимателно всяко развитие.

Станете почитател на Класа