Свръхзвуков автомобил ще подобрява рекорда за скорост

Проектът "Bloodhound" е отново на дневен ред. Разработката на свръхзвуковия автомобил беше спряна за няколко месеца поради недостиг на средства. Сега обаче се появиха нови спонсори и инженерите възобновиха работа.

 

През октомври 2017 г. ще се навършат 20 години от поставения рекорд за скорост – 1228 км.ч. постигнат от Thrust SSC в САЩ. Сега плановете предвиждат Bloodhound да достигне първо скорост от около 800 мили в час (1280 км/ч), а на следващ етап и невъобразимите 1000 мили в час (1609 км в час).

 

Главната цел в близко време е да бъде завършена ракетната система на автомобила. Bloodhound ще използва реактивен двигател Eurofighter-Typhoon, който ще задвижва автомобила и ще му помогне да набере скорост от около 250-300 мили в час. След това обаче ще бъде нужен така наречения „бустер", за да бъде премината звуковата бариера и да се достигне до 800 мили в час.

 

Ракетната част от проекта е разработена от компанията Nammo в Норвегия, скоростната кутия е разработена специално за Bloodhound. Помпата за гориво ще бъде задвижвана от двигател на Jaguar V8, като тестовете на всички тези елементи заедно са планирани за есента.

 

За да се предизвика тласъкът с който да се премине звуковата бариера, концентриран водороден прекис се изпомпва под налягане в катализатор, където се разлага на пара и кислород. Горещите газове се насочват с висока скорост към дюзата.

 

През май идната година ще бъдат направени първите тестове във Великобритания, които ще бъдат до скорост от около 300 мили в час. Самият опит за подобряване на световния рекорд за скорост по земя е планиран за октомври 2017 в Южна Африка.

 

 

Станете почитател на Класа