Финансиране от Европейския институт за иновации и технологии

Иновациите са жизненоважни за нашето бъдеще. В глобализираната икономика на XXI век икономическият растеж, конкурентоспособността и социалното благополучие на Европа зависят до голяма степен от иновационния й капацитет. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е малко позната в България инициатива, която си поставя за цел да спомогне за отключването на иновационния потенциал на Европа. EIT помага на предприятия, образователни и научноизследователски институции да работят заедно за създаване на благоприятна за иновациите и предприемачеството среда в Европа.

 

Във все по-конкурентната световна икономика успехът все повече зависи от новаторството в бизнеса и в обществото. По отношение на иновациите не само България следва да намери своята силна позиция, но и ЕС изостава от международните си конкуренти - най-вече от САЩ и Япония. EIT беше замислен като отговор на изоставането в иновациите и се базира на рамката, очертана от Лисабонската стратегия за растеж и заетост, като е част от една по-широка стратегия за мобилизация на образованието, изследванията и иновациите. Той обединява три основни фактора в областта на иновациите - бизнес, образование и научни изследвания, за да спомогне за формиране на динамични многостранни партньорства, известни като общности на знания и иновации (ОЗИ), от английски - Knowledge and Innovation Communities (KIC). Тези общности разработват новаторски продукти и услуги, създават нови дружества и обучават ново поколение предприемачи.

Как функционира

 

Дейностите на института за периода 2014 - 2020 г. са определени в Стратегическата иновационна програма (СИП) и Регламент. Първите т.нар KIC общности на знания и иновации бяха създадени през 2010 г. в следните тематични направления - за борба с климатичните промени - Climate KIC, иновации в енергията - KIC InnoEnergy, информационни и комуникационни технологии - EIT Digital. През 2014 г. бяха създадени и още две - за здравеопазване - KIC Health, и суровини - KIC Raw Materials, а през 2016 г. предстои консолидирането на общностите за храни и иновации в производството. По предварителни планове ще се създаде и общност за градска мобилност през 2018 г. Регионалната иновационна схема на EIT гарантира по-широко участие в дейностите на института.

 

EIT също така играе съществена роля в настоящата програма за финансиране на научните изследвания на ЕС - "Хоризонт 2020", като търси отговор по-специално на социалните предизвикателства.

Как България се включва в инициативите на EIT

 

Българските иновативни компании, научни институти, университети и експерти могат да се включват във всички инициативи на института, които са разделени основно в следните няколко направления:

За университетите и изследователските центрове:

 

EIT позволява на най-добрите висши учебни заведения и изследователски институции да постигнат критичната маса, от която се нуждаят, за да могат да се конкурират на най-високо международно ниво. Чрез ОЗИ те придобиват европейско измерение и получава достъп до ресурсите, нужни за техния успех. Висшите учебни заведения и изследователските центрове печелят от EIT чрез:


- подобрените перспективи за изследователите на всички етапи от тяхната кариера;
- по-добра и по-плавна интеграция на висшистите на пазара на труда;
- постигане на "критична маса" на най-добрите ресурси;
- привличане на най-големите таланти от цял свят;
- престиж и прозрачност;


Взаимодействието в рамката на EIT води до взаимно полезно "привличане на мозъци" и цели да тласне Европа напред в създаването на единен и привлекателен пазар на труда за изследователите.

 

ЕИТ предлага достъп до различни магистърски и докторски програми в най-престижните европейски университети. За кандидатстване в различните тематични направления може да се проверява периодично на официалния сайт на ЕИТ https://eit.europa.eu/activities/education, като програмите са безплатни за граждани на ЕС. Изискванията към кандидатите за магистратурите са да владеят перфектно английски език и да имат завършена бакалавърска степен в определената от програмата тематична област.

За бизнеса:

 

Бизнесът е поставен в центъра на стратегическото планиране на института и с това получава възможност да насочи своята дейност към нововъзникващи области с потенциал за увеличаване на растежа и заетостта. Моделът на EIT дава възможност на частния сектор да предостави значителни финансови, човешки ресурси и експертиза по линия на всяка общност на знания и иновации. За стартиращи фирми ОЗИ предлагат многобройни възможности, акселераторски програми, достъп до финансиране, като те самите се явяват инвеститор в стартъпите и влизат с малък дял във фирмата.

 

Условията, на които фирмите следва да отговарят, варират според всяка една ОЗИ, но могат да бъдат обобщени в следните няколко направления:


- Да са стартиращи предприятия или да са МСП, които развиват нов продукт или услуга;
- Да имат добре структуриран екип, като задължително човек от екипа следва да говори перфектен английски;
- Да могат да защитят иновативния характер на бизнеса на европейско ниво;
- Да имат ясни бизнес план и модел, които да показват потенциала на бизнеса и как екипът планира той да се развие в международен план.

За МСП:

 

Финансирането на МСП по схемите на ОЗИ протича на няколко етапа - кандидатстване, оценка и преговори с борда на конкретния КИК. На ниво кандидатстване се попълват апликационна форма, която представляват кратък бизнес план, а допуснатите до преговори фирми преминават през обучения и тренинги, преди да получат възможност за презентация пред борда. В повечето си схеми ОЗИ не предвиждат прозорци и крайни срокове за кандидатстване, както и нямат формални критерии за минимално или максимално финансиране - може да се кандидатства по всяко време, а размерът на финансирането зависи от конкретните бизнес и етап на развитие на фирмата. В замяна на предоставеното финансиране фондът предявява интерес към дялово участие във фирмата.

За стартиращи компании:

 

В случаите на включване в някоя от акселераторските програми, насочени предимно към стартъпи, фирмите получават подкрепа под формата на директно финансиране или достъп до услуги в размер между 20 хил. и 100 хил. евро. Конкурсите се обявяват периодично и често са под формата на международни предприемачески състезания на ниво ЕС.

Какви са актуалните инициативи

 

В момента има две активни инициативи, насочени към развитие на предприемачески умения и стимулиране на иновативни стартиращи компании в сферата на борбата с климатичните промени и иновативните енергии.

 

ClimateLaunchpad и KICkoff са две от най-мащабните състезания за стартиращи бизнес идеи в сферата на чистите технологии (cleantech) в Европа. В тях се включват всички страни членки на ЕС, като България не прави изключение. В периода април - юли 2016 г. ще се проведе националната кампания по набиране и одобряване на най-добрите български cleantech стартиращи фирми, като всяко състезание ще излъчи топ 3 български екипа, които ще имат право да вземат участие на европейския финал - за участниците в KICkoff във Варшава, Полша, в края на септември 2016 г., за участниците в ClimateLaunchpad в Талин, Естония, в началото на октомври 2016 г.

 

Информация за кандидатстване за двата конкурса се намира на официалните страници на инициативите:


- ClimateLaunchpad и предприемачи, които решават проблеми с климата, могат да кандидатстват на http://climatelaunchpad.org/ с краен срок 16 май 2016 г.


- KICkoff - специализирано за иновативни енергии - http://kic-kickoff.com/en/ - с краен срок 31 май 2016 г.

 

Станете почитател на Класа