Росатом: Ядрено гориво не съществува

Безпрецедентно, умопомрачително заявление от страна на държавната корпорация може да се види на интернет страницата и, в което се разказва за промени в законодателството, с цел подобряване (без)опасността при използването на атомната/ядрената енергия. Буквално:

 

СФ одобрил поправки о безопасности при использовании атомной энергии

 

„Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) одобри поправки свързани с безопасното използване на атомната енергия"

И ето какво още, буквално, се казва в съобщението:

 

В частности, вводится определение понятия ядерного топлива и отработанного ядерного топлива, соответствующее положениям Объединенной конвенции о безопасности (обращения с отработавшим топливом и о безопасности обращения с радиоактивными отходами, 1997).

 

В частност, въвежда се определение на понятието ЯДРЕНО ГОРИВО и ОТРАБОТИЛО ЯДРЕНО ГОРИВО, съответстващо на положенията в Обединената конвенция за безопасността (боравене с отработило ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, от 1997г.).

 

Стана ми интересно. След повече от четвърт век в ядрената индустрия най-накрая щях да разбера истината – Що е то ядрено гориво и има ли то почва в Русия, по света и унас? Отидох на сайта на Съвета на федерацията, за да видя какво точно определение са предложили:

 

Профильный Комитет СФ рекомендовал одобрить изменения в законодательство в целях регулирования безопасности в области использования атомной энергии

 

В частности, вводится определение понятия ядерного топлива и определение отработанного ядерного топлива, соответствующее положениям Объединённой конвенции о безопасности обращения с отработавшим топливом и о безопасности обращения с радиоактивными отходами.

 

По същество НИЩО. Определение на ядреното гориво НЯМА. Започнах малко да се изнервям. Тогава реших да потърся въпросната Обединена конвенция и я намерих на уеб-страницата на ООН – кликнете ТУК. 42 страници, PDF формат, на руски език, от които около 3,5 страници са запълнени с определения, НО определение за ЯДРЕНО ГОРИВО НЯ-МА. НЯ-МА!

 

А след като няма определение за ядрено гориво, какво следва? А? Какво са поправяли сенаторите (така се наричат) от Съвета на федерацията?

 

Явно не се определя това ЩО ГО няма? А

Станете почитател на Класа