Русия тества система за безжично предаване на енергия в Космоса

Руската компания "Енергия" е пристъпила към наземното отработване на технологии за предаване на електроенергия от един обект на друг чрез лазерно инфрачервено лъчение. Наземните изпитания стартират през 2016 година, съобщава сайтът на Роскосмос.

В Космоса енергията ще се предава от борда на Международната космическа станция на товарен кораб "Прогрес", който за тази цел ще бъде отдалечен на един-два километра от станцията.

Според оценките на специалистите КПД на целия процес може да е 10-20 процента, а при използването на най-съвременните постижения в лазерната техника и оптоелектрониката има възможност за повишаването му до 30%.

Подобни разработки, освен използване в Космоса, могат да намерят приложение и на места, където има необходимост от автономни робототехнически системи. На първо място – в министерствата на вътрешните работи и извънредните ситуации, които периодично задействат роботи при ликвидиране на последствията от стихийни бедствия, проверка на обекти за наличието на взривни вещества и изпълнението на други, прекалено опасни операции.

Технологиите за лазерно електроснабдяване ще позволят значително да се увеличи автономността на дистанционно управляваните устройства и по този начин да се повиши в пъти тяхната ефективност.

"В проекта са включени водещите лаборатории на страната и днес вече имаме фотоелектрични приемници-преобразуватели с ефективност около 60%. За отработване на системите за насочване на лъча е подготвено трасе, където разстоянието между излъчвателя и приемника е 1,5 км. Системата функционира успешно в експериментален режим", казва началникът на отдела по енергийни системи на космическите средства от ново поколение на РКК "Енергия" Вячеслав Тугаенко.

Създаването на ефективни лазерни системи в перспектива ще позволи да се предава електроенергия от космически апарати с достатъчно мощни енергийни инсталации на други спътници, снабдени със специални приемници-преобразуватели. Това открива нови интересни възможности при усвояването на космическото пространство.

 

Станете почитател на Класа