Появиха се космически детективи

Когато човек живее на остров, той понякога дори не предполага, че той може да прилича на сърце. Както е известно, техниката и развитието на технологиите съществено променят не само обкръжаващия ни свят, но и съзнанието и нагласите на човека. Именно в светлината на този факт двама предприемчиви британци са решили не само да създадат собствена фирма, но и да я издигнат до технологични висини – господата са се досетили, че могат да използват всички технически дадености и са направили първата в света частна космическа детективска агенция.Клиентите на на пръв поглед екстравагантното предприятие са обичайният контингент на средностатистическия частен детектив – ревниви съпруги, съседи, които спорят за границите на имотите си, полицията, собственици на откраднати превозни средства и т.н. Това обаче съвсем не означава, че наземните шерлок-холмсовци ще станат ненужни - новото начинание просто допълва вече съществуващата детективска практика.

Адвокат Рей Харис, който също така е професор по география в Лондонския университетски колеж, и колегата му Рей Пърди са сметнали, че могат да използват опита си от работата с космически и аероснимки на земната повърхност и да помогнат на клиентите си в различни проблеми и съдебни спорове, като им предоставят качествени спътникови снимки, които да бъдат използвани като доказателства в съда.

Добър клиент на компанията ще бъдат и застрахователите, които ще могат да се възползват от услугите, свързани с откриването на нелегални сметища, изсичането на гори и добива на полезни изкопаеми и незаконни археологически разкопки. При това, както твърдят Харис и Пърди, това няма да излиза по-скъпо от монтирането на видеонаблюдение на един частен дом например.

Според Пърди голяма част от работата на експертите ще бъде свързана с търсенето и анализа на качествени снимки на определена част от земната повърхност. В случаите, когато е необходима снимка с по-голяма резолюция, ще се прибягва до помощта на безпилотни самолети.

Мнозина биха казали, че всеки би могъл да свърши работата самостоятелно, като използва дадености като Google Earth, но, както казват специалистите от Air & Space Evidence Ltd., когато става дума за сериозни неща като съдебни спорове, е необходим анализ на голямо количество снимки за голям период от време, а това съвсем не е лека задача.

Много често клиентите губят дела, защото не могат да докажат че определен спътник е преминал над дадена територия в дадено време и дори дали въпросните снимки се отнасят до проблемния въпрос.

В работата си космическите детективи ще използват сателитни снимки на различни оператори, като компанията Digital Globe от американския щат Колорадо, която обслужва НАСА, различни спецслужби в САЩ и сървиса Google Earth.

Станете почитател на Класа