Младите и интернет

Не е тайна, че интернет е своеобразна съвременна азбука за повечето от младите хора. Почти всеки младеж на възраст до 29 години има интернет в дома си, а за две трети това е ежедневие. За една четвърт от младите хора интернет е станал основно средство за информация , а 40% търсят информация за събитията първо в нета. Тези данни сочат, че интернет става неотменима част от живота на младежите днес. Можем да предположим дори и наличието на "интернет зависимост” при младите хора. Близо една четвърт казват, че се изнервят, не знаят какво да правят и се чувстват изключително дискомфортно, когато нямат интернет. Посещаването на новинарски уебсайтове, изпращането на имейли и търсенето остават най-разпространените дейности на европейските интернет юзери. Това става възможно заради бързината на разпространение на информацията, улесненият достъп до нея и навлизането на пазара на преносими устройства, даващи възможност за връзка с интернет почти навсякъде (смартфони, таблети, лаптопи). Повечето от младите хора в градовете, които са безработни, се информират за нови работни места от интернет сайтовете. Това е и най-съвременният и бърз достъп до нови и атрактивни работни места. Не са един и двама тези специалисти, които са намерили нова работа именно чрез интернет. IТ специалистите в момента са сред най-търсените на пазара на труда, а заплащането там е далеч над средното за страната. Ето защо текучеството сред тези кадри е голямо. Мнозина от тях преминават на работа от държавния в частния сектор, където и възнагражденията са много по-големи.

Можем да спорим колкото си искаме за ползата и вредата от интернет днес. Ако за подрастващите той е нещо като полезния наркотик, без който не могат, за работещите в сферата с интернет нещата са далеч по-перспективни. Българите, които работят в търсачката google например, могат да се похвалят освен с високи заплати и с много социални придобивки за това как да почиват и как да прекарват свободното си време.

Ние, съвременните хора, не можем да си представим живота без интернет. Без социалните мрежи „Фейсбук“, „Туитър“, „юТюб“. Те са своеобразен отдушник, нещо като клапан, през който изтича огромна енергия, която често е свързана с актуални събития от деня.

Учени чертаят четири сценария за бъдещето на интернет. Всички те показват как определена поредица от ключови фактори могат да повлияят на развитието на нета. Сред тях са запазването на неутралитета на мрежата, инвестициите в инфраструктурата и начинът, по който потребителите се адаптират към технологиите и откликват на нови ценови модели.

Една от прогнозите описва вече познатата схема, според която интернет продължава неконтролируемата си експанзия и се развива чрез иновации при продуктите и услугите. Другите три сценария оспорват това бъдеще и хвърлят светлина върху евентуалните рискове и възможности за бизнеса и политиката.

Независимо от тези песимистични сценарии, бъдещето на интернет е безспорно. А голяма част от младите са тези, които ще успеят да го използват за по-доброто си професионално развитие.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа