Google обвини RR Donnelley за спадане на цената на акциите си с 20 милиарда долара

Най-големият доставчик на печатни услуги в света RR Donnelley беше обвинен за спада от 8% в цената на акциите на Google след като финансовите резултати за третото тримесечие на интернет гиганта бяха публикувани предсрочно.

Непълните резултати на Google показват значителен спад на печалбите. Според тях печалбите на Google за тримесечието са намалели с 20% до 2,2 милиарда долара. В публикуваните доклади са липсват оценките на анализаторите. Издадената информация е предизвикала бурни сделки, които са свалили стойността на компанията с почти 20 милиарда долара преди спирането на търговията.

Google обвиниха RR Donnelley в изявление, публикувано скоро след събитието. В него се казва: „По-рано тази сутрин RR издателят на финансовата ни информация, ни уведоми, че са публикували черновите с изявлението за приходите ни без нужната оторизация. Спряхме търговията на Nasdaq докато работим върху завършването на документа. След като приключим, ще изнесем информацията, ще възобновим търговията на NASDAQ.“

Tom Quinlan, изпълнителен директор на RR Donnelley каза пред Wall Street Journal, че причината за предварителното изнасяне на информацията е „човешка грешка“ и добави „това не се случва често в нашия свят“. Една от страниците от издадената финансова информация все още има място за цитат на изпълнителния директор на Google Larry Page, на която стои текстът „ЧАКА ИЗЯВЛЕНИЕ ОТ LARRY“. RR Donnelley, които печатат повече от 100 000 документа годишно казаха в изявление, че ще разследват случилото се.

Акциите на Google отбелязаха спад от 8% до 695 долара при издаването на доклада, според който прихода от акция е 9,03 долара, което е по-малко от очакваните от анализаторите 10,65 долара. Директорът на компанията Page беше принуден да защитава резултатите в конферентен разговор, в който нарече въпросното тримесечие „силна четвърт“, в която приходите са нараснали с 51% до 11,3 милиарда американски долара.





printguide.info

Станете почитател на Класа