Тероризмът търси почва във Facebook

Терористите все по-активно използват социалните мрежи за пропаганда и вербуване на съмишленици, алармира ООН. Особено притеснение в експертите на организацията предизвиква Facebook, предаде Блумбърг.

Чрез ресурсите на най-голямата социална мрежа терористите разпространяват екстремистка риторика и оправдават актове на насилие, се казва в доклада на ООН с обем 148 страници (PDF).

Освен във Facebook терористите търсят почва за идеите си в Twitter и YouTube. Подобни уеб ресурси придобиват все по-голямо значение, тъй като позволяват на терористите да изграждат връзки независимо от националните граници.

На среща във Виена представители на ООН поискаха от правителствата да ратифицират законодателство за предотвратяване на т.нар. кибертероризъм и да засилят трансграничното сътрудничество между правоприлагащите органи.

Според доклада на ООН, безпрецедентният обем от ”чувствителна” информация, публикуван в социалните мрежи, може да бъде усвоен в полза на престъпни дейности. Все още няма официален коментар по доклада от страна на засегнатите социални мрежи.



technews.bg/info.php

Станете почитател на Класа