Нанобоя от отпадъци

В руския „НаноТехЦентър” към Иркутския държавен технически университет е създаден траен латекс. Нанобоята се оказа няколко пъти по-евтина от покритията с аналогични характеристики от чуждестранните производители, съобщи "Гласът на Русия".
„НаноТехЦентър” в град Иркутск (Източен Сибир) беше организиран през юни 2012 година и бързо успя да си намери ниша в днешния пазар. Учените организираха производство на продукция с добавки от наномодификатори, получени от отпадъците на местната силиконова промишленост, разказа за "Гласът на Русия" неговият ръководител и директор на Физико-техническия институт на Иркутския държавен технически университет Николай Иванов:

- Когато се произвежда силиций, на един тон се падат 1,3 тона отпадъци във вид на прах, която се хваща и филтри. Тези филтри после се складират и сега са вече стотици тона. А именно отпадъците съдържат микро- и наносфери на кварц, съставляващи до 80% от отпадъците.

Сътрудниците на научния център се научиха да използват отпадъците от силиконовото производство. От кварцовите сфери се правят т.н. „наномодификатори”, които на молекулярно ниво подобряват физическите свойства на боята.

Свръх трайната нанобоя, създадена в иркутския „НаноТехЦентър”, получи названието Youcolors – „Твоите цветове”. Тя успешно мина двумесечно лабораторно тестиране. Нейните експлоатационни свойства – устойчивост срещу изтриване, термоустойчивост, водоустойчивост – се оказаха два пъти по-високи от обикновената боя, разказва Николай Иванов:

- Планираме до края на годината да организираме опитно-промишлено производство с обем на преработването един тон отпадъци дневно. За широко внедряване е необходимо по-масово производство, което пък сме планирали за идната година. Промишленото производство се планира на равнище до 20 тона дневно.
Първи купувачи на нанобоята станаха комуналните служби на Иркутск. Тази година 500 килограма нова боя ще се използват за ремонт на фасадите на сгради в центъра на града.

Станете почитател на Класа