12% от компаниите у нас отчитат ръст

Бизнес доверието в някои от водещите световни икономики в процес на растеж бележи значителен спад през последните шест месеца. Това е предупреждение, че бизнесът в глобален мащаб може би е изправен пред период на трайна несигурност през предстоящите месеци.

Нивото на бизнес доверие у нас се е повишило, според Регус

В България се наблюдава маргинално повишаване на нивото на бизнес доверие с 5 пункта (от 81 на 86) от април 2012 г. насам, съгласно индекса за бизнес доверие на Регус, който обобщава мненията на повече от 24 000 лица на ръководни позиции в бизнеса от 92 страни.

Бизнес доверието, особено за малкия бизнес, е в траен застой, както в развитите, така и в развиващите се икономики; имайки предвид обаче важната роля на малките и средни предприятия като двигател за растеж, който осигурява работни места, този показател поражда сериозна загриженост, коментира компанията.

Достъпът до кредити при приемливи условия и управлението на паричния поток са предмет на най-голяма загриженост. Тези показатели очертават необходимост от гъвкави бизнес услуги срещу заплащане в зависимост от потребностите, които да позволят на бизнес организациите да съхранят адаптивността си.

Делът на българските компании, които съобщават за увеличени приходи, е нараснал на 12%, а приходите са нараснали с 5%. Малко повече от четвърт (28%) от българските респонденти заявяват, че са доволни от прилаганите от тяхното правителство стратегии за подкрепа на бизнеса.

Основните предизвикателства пред малкия бизнес и стартиращите фирми са: продажби (50%); паричен поток (39%); установяване на контакти (32%). Анкетираните посочват и основните мерки за съществено подпомагане на малкия бизнес и стартиращите фирми: данъчни облекчения (68%); нисколихвени заеми (68%); безплатни консултантски услуги (32%).


technews.bg/article-27877.html

Станете почитател на Класа