Интересът към публичния облак расте

Облачните технологии са една от ключовите движещи сили на ИТ пазара наред с мобилните и социалните технологии, както и „големите данни”. Компаниите, които инвестират в облака, вече получават реални ползи, посочи вицепрезидентът на Gartner Питър Сондъргард на форум в Орландо.

Бизнес процесите като услуга (BPaaS) са най-големият сегмент в клауд услугите с дял от 77%

Обемът на пазара на общодостъпни облачни услуги ще нарасне с 19,2% през настоящата година, достигайки 109 млрд. долара. Това е резултат от уверения ръст на „бизнес процесите като услуга” (BPaaS), които имат 77% дял от всички клауд услуги.

BPaaS включват рекламни услуги, е-търговия, управлeние на персонала и счетоводство. Gartner прогнозира, че обемът на тези услуги ще достигне $145 млрд. през 2016 г.

Бизнесът все още не се доверява на публичния облак, като вместо това предпочита корпоративно ниво на поддръжка, отбелязва Сондъргард. Интересът към публичния облак обаче расте, тъй като наемането на виртуални машини, едни или други услуги напълно отговаря на представата за организация на бизнес процесите, която се формира в мениджърите.

Според Gartner, към 2016 г. в света ще бъдат продадени над 1,5 милиарда „умни" мобилни устройства. Две трети от служителите на компаниите ще имат смартфони, а в близките две години 40% от служителите ще усвоят мобилните технологии в своята работа. Почти 20% от търговските фирми ще използват таблети като мобилна платформа за управление на продажбите.

Очаква се в бизнес сегмента таблетите с Windows 8 да получат предимство спрямо конкурентите. Нито една от водещите в момента платформи - Apple iOS и Google Android - не е оптимизирана за нуждите на ИТ организациите и корпоративните потребители, отбелязва Дан Шей, директор по мобилни корпоративни практики в ABI.


technews.bg/article-27885.html

Станете почитател на Класа