Телекомуникационните оператори искат нова такса за интернет

Въвеждането на телекомуникационни такси за достъп до интернет страници, ще се обсъжда на Световната конференция за международни комуникации през декември в Дубай. За това предупреди Ивайло Калфин на конференция, организирана в Европейския парламент в Брюксел.
Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи (ЕTNO), която е автор на предложението, смята, че компаниите, които хостват интернет страници трябва да плащат на доставчиците на интернет за използваното от потребителите съдържание. Тя предлага промени в международните телекомуникационни регулации, чрез които те да бъдат узаконени. Целта на промените е да се осигурят допълнителни финансови възможности за  телекомите, които те да инвестират в развитието на скоростен интернет.
Това ще оскъпи поддържането на страници в интернет и в крайна сметка ще се отрази на крайните потребители. За тях ще стане по-изгодно да ограничат достъпа до държави с малки пазари като българския, за да си намалят разходите. Това ще означава, че много страници няма да са достъпни от страни с по-слабо потребление на интернет", поясни Калфин.
На форума инициативата на европейските телекоми беше сравнена с таксите за роуминг.
Според неправителствени организации телекомите са движени от носталгия по времената на скъпия роуминг и искат сега да печелят, въвеждайки допълнително за плащане за крайния доставчик на интернет.
Посочвайки, че предложението на асоциацията не е насочено към ограничаването на свободата в интернет, Еди Хартог от Европейската комисия предупреди, че то може да има "странични ефекти", които да засегнат използването на интернет във вида, в който го познаваме днес. Той добави, че е възможно инициативата да доведе до разделянето на съдържанието на интернет на платено и безплатно, което ще ограничи възможностите за икономически растеж в Европа. Хартог добави, че досега нито една европейска държава не се е обявила изрично за въвеждането на таксите и че Европейската комисия се готви до края на октомври да обяви позицията на ЕС по промените.
В четвъртък общото събрание на ETNO ще огледа отново предложението си предвид острата реакция, която то среща в ЕС.

Станете почитател на Класа