Руската карабина „Вепр” на служба в НАТО

Руската карабина „Вепр” премина успешни изпитания по време на ученията на германските войски. Тя беше одобрена за включване в списъка на въоръженията за НАТО. По информация на производителите, става дума за доставки за армиите и силовите ведомства на 17 страни от Алианса.
Карабината „Вепр-12” е разработена въз основа на конструкцията на автомат „Калашников”. „Вепр” е една от най-успешните модификации на тази система за водене на бой на близки разстояния, разказа за „Гласът на Русия” военният експерт Константин Сивков:

- Карабината е предназначена за използване при бой на близки разстояния или в затворени помещения. Изглежда, тя ще бъде адаптирана към патрона, който НАТО използва за системите от оръжия с аналогично предназначение. Основната сфера на използване на тази карабина, най-вероятно, ще бъдат специалните части и полицията.

Преговорите за доставките на карабината за въоръжените сили на страните от ЕС и НАТО започнаха през пролетта на тази година. през септември „Вепр” беше изпитана от офицерите от германската армия по време на ученията - щурм на укрепена сграда. И тя е била високо оценена от военните за стрелковите си качества и точност, отбелязва Константин Сивков:

- По критериите ефективност-стойност нашата система за оръжие превъзхожда западните, при това съществено. Нашите ловни оръжия, а „Вепр” е ловно оръжие, се отличават с висока надежност и качество. Това е и причината, то да бъде прието на въоръжение.

Предварителното си съгласие за използване на руската карабита дадоха 17 страни-членки на НАТО. Това е прецедент. Досега НАТО е купувало огнестрелно оръжие от Русия само веднъж: американците купиха няколко хиляди автомата „Калашников” за нуждите на афганистанската армия. Сега става дума за доставките на нова техника и то непосредствено за силовите ведомства на страните от НАТО.

Станете почитател на Класа