×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 274

Театрално сдружение "Реплика" спечели Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

 

На 12 май за пети пореден път се проведе официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2014.

И тази година зад благородната цел на фондацията застанаха едни от най-сериозните фигури от политическия, обществения и културния ни живот. Президентът Росен Плевнелиев лично връчи голямата награда на Победителя, който беше избран между 5 много силни номинации: 17 годишната виолистка Илина Илиева, драматургът, писател и поет Иван Димитров, художникът Калина Мавродиева, Театрално сдружение "Реплика" с режисьор Георг Жено и актьорът Христо Ушев.

Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк, банкерът Левон Хампарцумян традиционно връчи специална награда на един от младите творци на българското съвременно изкуство.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното е, че това е единствената награда, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области, които получават подкрепа от Фондацията в реализацията на проектите си целогодишно, а не само кампанийно.

Името на носителя на прекрасната бронзова статуетка на Кольо Карамфилов и паричната премия от 3000 лв. стана известно, след тайно гласуване от 20-те учредители на Фондация "Стоян Камбарев" - все водещи имена от културния и обществения ни живот, сред които Елин Рахнев, Самуел Финци, Георги Лозанов, Кремена Димитрова, Румен Цонков, Мариета Ценова, Димитър Гочев, Мина Милева, Светлин Нейнски, Бойко Богданов. Председател на УС е актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Победителите тази година са всеобщите любимци на публиката, Театрално сдружение "Реплика" с режисьор Георг Жено.

Прекрасният, талантлив актьор от сдружението Ивайло Драгиев, каза няколко думи специално за в. „Класа“: „В бъдеще може да очаквате от нас, много нови проекти, с участие на много млади, завършващи актьори, които за сега не са част от театър „Реплика“, но скоро ще станат. В момента подготвяме фестивал наречен „Не драма“, който ще се проведе в периода от 20 до 30 май. Очаквайте подробности за него, както и проекти на голяма сцена. Театър „Реплика“ ще проведе и гастрол в Берлин в театър „Максим Горки“ с представлението „Ние сме боклуците от Източна Европа“. С него искаме да покажем на европейците, че ние българите не сме боклуците от Източна Европа и не сме точно това, за което ни мислят. Безскрайно щастливи сме, разбира се, че тази значима награда беше спечелена от нас и се надяваме пътят ни да е само напред и нагоре.“

Церемонията-концерт ще се излъчи в каналите на основния медиен партньор БНТ на 19-ти май от 23 ч., а с ТВ реализацията ще се заеме известният фотограф и оператор Васил Каркеланов.

Станете почитател на Класа