България прегази Германия , чака на полуфинал Италия

Българските волейболисти изиграха най-силния си мач на провеждащото се в Полша и Дания Европейско първенство и се класираха за полуфиналите.

След загуба в предварителната група от Германия с 2:3, българите се изправиха срещу същия съперник в четвъртфинален мач в Гданск в сряда вечер и го победиха с 3:1 (28:30, 27:25, 25:22, 25:20). Така на поредно голямо първенство отборът ни влиза в четворката на най-добрите.
Той ще се изправи срещу тима на Италия в събота от 19.00 часа българско време на националния стадион на Дания "Паркен" в Копенхаген.

За да стигнат до успеха, волейболистите ни отново, както в предишния мач срещу Полша, направиха обрат в резултата. Те загубиха драматично първия гейм с 28:30, въпреки че през значителна част от него благодарение на много силна блокада и ефективна атака имаха значителна преднина - 17:12 и 21:17. Последва обаче серия от грешки, изравняване, продължителна размяна на точки и загуба.

Всъщност, през целия мач именно непредизвиканите грешки бяха слабото място на българския отбор, който иначе превъзхождаше германците в другите елементи на играта – начален удар, блокада, нападение. Значително бе подобрена и играта на българите в защита.

И следващите три гейма, спечелени от българите, преминаха по същия изключително оспорван и драматичен начин. Финалът на втория гейм бе копие на първия, макар и с по-кратко преследване в самия му край – 27:25 за българите.

Началото на третия гейм бе неуспешно за тях - 10:5 за германците. Постепенно обаче българите си върнаха самочувствието и агресията, изравниха резултата и поведоха при 18:16. Този път те запазиха концентрация и в края на гейма и го спечелиха с 25:22.

Началото на четвъртия гейм отново бе трудно, но след това българите показаха най-силната си игра досега на първенството и пълно превъзходство, за да направят голяма разлика точно в края на гейма - 24:17. Германците успяха да върнат три точки след лошо посрещане в нашето поле, но четвъртата българска атака бе неотразима – 25:20.

Селекционерът Камило Плачи заложи на следния стартов състав: Георги Братоев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров. Наставникът направи само една смяна за разлика с мача срещу Полша, като на мястото на Ники Николов пусна в игра Теодор Тодоров. В последните два гейма успешно в игра се включи и Пенчев.

Цветан Соколов изигра поредния си страхотен мач и отново стана най-полезен с 29 точки (3 блока, 3 аса и 55% ефективност в атака) за победата. Виктор Йосифов пък добави 16 точки (6 блока, 3 аса и 54% ефективност в атака). Другите четвъртфинали завършиха при същия резултат – 3:1. Италия отстрани Финландия, Сърбия - Белгия и Русия - Франция.

Станете почитател на Класа