Любомир Стефанов, AIDA инструктор: Първото правило в гмуркането е „Никога сам“

Любомир Стефанов е единственият AIDA инструктор и международен съдия по свободно гмуркане в България. Той е успешен състезател на международно ниво, с участия на големи състезания, няколко медала и 9 национални рекорда в дълбочинните и басейновите дисциплини. Любомир тренира активно с цел да подобри рекорда си от 60 метра (CWT - гмуркане на дълбочина с моноплавник), поставен на Световното първенство в Каламата през 2011 г.

Какво те накара да избереш точно този спорт? От колко време се занимаваш с него?
Случайно открих гмуркането със задържане на дъха като бях в гимназията. Ходихме за рапани с един приятел на баща ми и той ме научи как да изравнявам налягането в ушите – голямо откритие за мен. През 2007-ма си купих пълна екипировка и оттогава не съм спирал да се гмуркам, като последните 3 години участвам и на състезания.
Може ли да се каже, че е опасен спорт?
Опасното е в начина на практикуване, не в самия спорт, аналогично на пресичането на натоварена улица – ако се втурнем, без да се оглеждаме, е едно, ако спрем и внимателно се огледаме и пресичаме на пешеходна пътека – съвсем друго. Свободното гмуркане е достъпно за всички и след кратък курс може да се практикува безопасно.

Какво задължително трябва да знаем, преди да се захванем сериозно с гмуркане?
Първото правило е ‘Никога сам!’ Гмуркането с опитен партньор гарантира безопасността ни, а и споделените моменти в морето носят по-голяма наслада. Друг важен момент е постепенно да опознаваме възможностите си за гмуркане и да сме по-консервативни – времето и натрупаният опит са най-добрият учител.

Кои са основните дисциплини и кои се практикуват най много в България?
В състезателното свободно гмуркане има 6 дисциплини: 3 от тях се практикуват в море и 3 – в басейн. В море дисциплините са за дълбочина – колко най-дълбоко може да достигне човек по 3 различни начина:
1. С плавници (световният рекорд е 127 метра при мъжете и 101 при жените)
2. Без плавници (като в брус стила)
3. С набиране по въже
Басейновите дисциплини са за хоризонтална дистанция под вода, на един дъх - динамична апнеа. Динамичната апнеа има 2 разновидности – със и без плавници. Третата басейнова дисциплина е статичната апнеа – задържане на дъха в неподвижно състояние в басейн (световните рекорди са 11:35 минути за мъже и 9:03 за жени).

Къде са подходящите места в България и в света за практикуване на този спорт?
Нашето черноморие не предлага много добри условия за гмуркане заради теченията, термоклиновете и липсата на достъпни дълбочини от брега. Все пак, по южното черноморие има дорби места, които са подходящи и за начинаещи.
Най-близкото и удобно място за софиянци е Гърция – за по-малко от 5 часа път с кола се достигат места с много добра видимост, топла вода и дълбочини, близо до брега.
В световен мащаб Червено море (Египет) предлага може би най-добрите условия за гмуркане. Разбира се, има и много други дестинации, списъкът е дълъг.

Какво трябва да включва екипировката ни за гмуркане?
Екипировката за свободно гмуркане включва маска, шнорхел, плавници, неопренов костюм и баластен колан – доста по-малко и по-достъпни елементи в сравнение с водолазното оборудване.

Разкажи ни повече за твоята дейност като професионален гмуркач
През 2012 година изкарах инструкторски курс и стаж в най-известния фридайвинг център в света и оттогава работя като инструктор в първото училище по свободно гмуркане в България – Seanomad Freediving School. До юни месец водя теория и занимания на басейн, след това до края на лятото курсовете са на Халкидики, където условията са невероятни.
Като състезател имам 9 национални рекорда, най-дълбокото ми гмуркане на състезание е 60 метра на Световното първенство в Каламата през 2011. В момента тренирам усилено, за да подобря това постижение.

Какво ти предстои?
Предстоят много пътувания, работа с курсисти, трениране на млади надежди и на националния отбор, участия на големи състезания и организирането на второто състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup 2013.

Няколко думи за почитателите на гмуркането в България?
Да се осмелят да пробват свободно гмуркане и това да ги срещне с красиви места и интересни хора.

Станете почитател на Класа