Влиза ли Беларус във войната Русия - Украйна, отговорът на Луакшенко

Влиза ли Беларус във войната Русия - Украйна, отговорът на Луакшенко
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Отношенията между Беларус и Русия успяха да "преодолеят тектоничните промени" по света, заяви беларуският лидер Александър Лукашенко в изказване пред Общобеларуското народно събрание.

По думите му, Западът се опитва да въвлече страната му във война, а Украйна е "полигон", където "се решава съдбата на новия световен ред".

"Те ни провокират, ровят окопи, модернизират военната си инфраструктура, въоръженията, а ние от другата страна на границата изграждаме мирен живот", каза беларуският президент и добави:

"Нашето миролюбие не е пацифизъм, моля да не бъркате понятията".

Лукашенко нарече съюза между Беларус и Украйна "пример за мирно и съзидателно развитие". По думите му това са две "силни и суверенни държави, които са обединени в силен съюз".

Беларуският лидер отбеляза, че "набира сила Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), на която още през това лято Беларус ще стане пълноправен член".

"Всички, които са се уморили от американската хегемония, включително страните от Латинска Америка, Глобалния юг, гледат на тази структура с уважение", каза Лукашенко и добави, че БРИКС е вече "друг мащаб за влияние върху международния дневен ред".

Лукашенко каза, че САЩ са прехвърлили конфликта в Европа на раменете на Европейския съюз и НАТО, за да отслабят Русия и едновременно да си разчистят сметките с Китай. "Ето го ключът към стратегията на САЩ в името на тяхната хегемония", добави той.

Беларуският президент посочи, че всички украински президенти са "делили и разграбвали" страната.

"В най-добрите традиции на демокрацията олигарсите и властите получиха контрол над всички ресурси", добави Лукашенко, имайки предвид Украйна.

"Всички, които наблюдават украинската и други геополитически трагедии, дори да не го казват на глас, разбират, че онзи, който е готов да служи на всеки господар срещу подаяния, рано или късно ще загуби", посочи беларуският лидер.

По време на протестите на беларуската опозиция през 2020 г. представителите на НАТО "потриваха ръце" и "се готвеха като минимум за интервенция в западните региони на страната", каза Лукашенко и добави: "Те разчитаха на хаос и блицкриг. Ако не беше издръжливостта и мъжеството на истинските патриоти, щяхме да си загубим страната".

Беларуската нация е силна и трябва да става още по-силна, включително в икономически аспект", каза беларуският президент и добави: "Беларусите никога не са живели толкова добре, както сега".

"Полетът на (първата беларуска космонавтка) Марина Василевска за Беларус не е просто имидж, някакъв показен полет. Това е символична стъпка, към която вървяхме от времето на Съветския съюз", допълни Лушашенко.

 

Станете почитател на Класа