Руските сили постигат значителни успехи в Източна Украйна

Руските сили постигат значителни успехи в Източна Украйна
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.04.2024
  • Сподели:

Руските сили постигнаха значителен напредък в тесен коридор в Източна Украйна, тъй като офанзивата на Москва за превземане на територия преди пристигането на западната военна помощ изглежда набира скорост, пишеThe Guardian.

 

 

 

Кадри , публикувани от военни блогъри на Кремъл, показват руски трикольор, който се вее над разрушеното село Очеретине. Съобщава се, че руските войски са навлезли на територията в неделя, северозападно от град Авдиевка , след като са напреднали около 5 километра за 10 дни.

Това идва след като украинското външно министерство заяви, че преустановява консулските услуги за мъже на военна възраст, живеещи в чужбина, с изключение на тези, които се завръщат в Украйна, в ход, предназначен да увеличи наборната военна служба.

 

The Guardian: Руските сили постигат значителни успехи в Източна Украйна |  Glasove.com

 

Украинската армия се оттегли от Авдиевка през февруари и се опитва да установи нова отбранителна линия в населените места по поречието на река Дурна, но през последните седмици подсилени руски части настъпваха напред , използвайки изстрелвани от въздуха плъзгащи се бомби, за да разбият на прах украинските бункери.

Министерството на отбраната на Москва твърди, че украинските войски са избягали от Очеретине на малки групи и под силен огън. Видео показва разрушена административна сграда с изпочупени прозорци и пълни с отломки улици. Цивилните изглежда бяха напуснали.

Превземането му означава, че Русия е успяла да заобиколи северния фланг на наскоро изградената предна линия на Украйна, включително минни полета и окопи. Селото – някога дом на 3000 души и местен пътен и железопътен възел – се намира в пресечната точка на мрежа от защитни съоръжения.

Щабът на регионалните въоръжени сили на Украйна призна, че ситуацията е трудна. В него се казва, че руснаците използват „цял арсенал от оръжия срещу нашите части“, включително това, което се описва като химически оръжия. Те са превзели някои сгради и са превзели южната част на Очеретине, се казва в съобщението. Той добави, че „по-голямата част от селото“ остава в украински ръце, като ситуацията е под контрол.

Руските сили са на около 30 км от Покровск, главният гарнизонен град в района, използван за ротация на войници и оборудване, който изглежда е следващата оперативна руска цел. Владимир Путин е наредил на войниците си да превземат административните граници на Донецка област.

По-далеч на север се провежда голяма руска офанзива за превземане на град Часов Яр . Източното военно командване на Украйна каза, че 20 000-25 000 вражески войници се опитват да щурмуват града на хълма и околните райони. Кремъл иска да го превземе до 9 май – датата, когато руснаците отбелязват деня на победата на СССР във Втората световна война, каза Володимир Зеленски.

Руските бойни групи може да нямат „неопределена времева рамка“, за да се възползват от последните си успехи на бойното поле, каза Институтът за изследване на войната.

„Руското военно командване вероятно е наясно със затварящия се прозорец, преди да пристигне повече западна помощ, и се опитва да осигури офанзивни печалби, преди прозорецът да се затвори“, каза той на брифинг в понеделник.

Много необходимите снаряди, доставени чрез водена от Чехия инициатива за Украйна, трябва да пристигнат до края на май или началото на юни, а Джо Байдън, президентът на САЩ, се очаква да подпише пакет за помощ на стойност 61 милиарда долара след приемането му в Сената, което означава Пентагонът вероятно в рамките на няколко дни ще достави някои доставки от места за съхранение в Европа, като 155 мм артилерийски снаряди.

Но други оръжия и системи ще отнемат седмици и месеци. В последното си видео обръщение Зеленски каза, че новите американски оръжия ще помогнат на Киев да си върне инициативата . Той каза, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана Patriot за „защита на небето“, както и от модерна артилерия и „способност за далечни разстояния“. Зеленски приветства споразумение за администрацията на Байдън за първи път да достави ракети Atacms , които имат обсег от 300 км, пише още изданието.

Украинските войници на фронтовата линия се оплакаха, че са напълно изоставени и принудени да разпределят боеприпаси. Русия е в състояние да изстреля най-малко шест снаряда за всеки украинец, казаха те, а Москва също има повече танкове и бойни превозни средства. Руската армия разполага и с по-голям брой пехота и често я използва в атаки „месомелачка“. Най-малко 50 000 руски войници са били убити, според проучване на BBC.

Станете почитател на Класа