The Times of Israel: Израел ударил Иран с невиждана досега ракета

The Times of Israel: Израел ударил Иран с невиждана досега ракета
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.04.2024
  • Сподели:

При скорошния си удар по Иран Израел е използвал свръхзвукова ракета с голям обсег, като най-вероятно става дума за ракетата въздух-земя Rampage, съобщава The Times of Israel.

Американски служители съобщиха, че Израел е нанесъл ракетна атака срещу военна база близо до град Исфахан в петък.

Израел не потвърди съобщенията, докато Иран каза, че са нанесени незначителни щети. 

Въпреки че все още не е известно какво точно оръжие е използвано при удара, The Times of Israel пише, че въз основа на снимки и щетите от удара може да се каже, че това е ракета Rampage. 

Ракетата Rampage е разработена от Israel Aerospace Industries (IAI) за използване срещу цели като комуникационни и командни центрове, бази на военновъздушните сили, центрове за поддръжка и критична инфраструктура. 

Според уебсайта на компанията ракетата тежи 1250 паунда (567 килограма) и е „прецизно ударно оръжие въздух-земя с голям обсег и не се насочва“.

Може да лети със скорост от 1250 мили в час (над 2000 км) и има обхват до 190 мили (над 300 км). 

Нека припомним, че ирано-израелските отношения, ако могат да се нарекат така, силно се влошиха, след като Израел удари иранското консулство в Сирия на 1 април.

В отговор Иран атакува Израел с повече от 300 ракети и дронове в нощта на 14 април. А на 19 април се появи информация, че Израел отговори с удар по военен обект в иранския град Исфахан.

 

Станете почитател на Класа