Блинкен ще заплаши Китай със санкции за подкрепата на руската военна промишленост

Блинкен ще заплаши Китай със санкции за подкрепата на руската военна промишленост
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.04.2024
  • Сподели:

FT: По време на посещението си в Китай Блинкен ще заплаши Пекин със санкции за подкрепата на руския военно-промишлен комплекс

 

 

Блинкен ще заплаши Китай със санкции за подкрепата на руската военна промишленост

 

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, по време на визитата си в Китай, ще заплаши Пекин със санкции за подкрепата на военно-промишления комплекс (ВПК) на Русия. Това съобщава Financial Times.

Посещението на Блинкен в Шанхай ще се състои на 24-26 април.

„САЩ ще предприемат наказателни мерки, ако (Китай, бел. ред.) не спре да изпраща на Русия технологии, свързани с оръжия“, се подчертава в материала.

Предполага се, че става дума за санкции не срещу отделни предприятия, а срещу финансовите институции и банки на КНР, които могат да загубят достъп до американската финансова система.

Белият дом и Държавният департамент считат, че Китай предоставя на Русия „всичко от чипове до крилати ракети“ за подкрепа на системата за противовъздушна отбрана. Китайските власти отхвърлят подобни изявления, отбелязвайки, че Пекин не подкрепя нито една страна от конфликта в Украйна.

Заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл подчерта, че опитите на Китай едновременно да доставя на Руската федерация технологии с двойна употреба и да развива връзки с Европа представляват подкопаване на сигурността на Европейския съюз и Китай трябва да направи избор.

По-рано заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател заяви, че Съединените щати са готови да засилят мерките срещу Китай за предполагаемата му подкрепа на руския военно-промишлен комплекс (ВПК). В какво точно ще се състои засилването на санкциите не се уточнява.

По-рано някои китайски банки спряха да приемат плащания в юани от Русия.

ПП

Станете почитател на Класа