Украинци с ампутирани крайници се връщат на фронта: За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш

Украинци с ампутирани крайници се връщат на фронта: За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.04.2024
  • Сподели:

"За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш след нараняване", каза Найем. "Всички ранени го чувстват". Според него броят на хората с ампутирани крайници само ще нараства, докато войната продължава, без изгледи да приключи.

 

 

Автор: Томас Питър, Ройтерс. Превод: "Дневник"

Имах възможност да преподавам в университета или да работя в офис в Одеса, но отказах", разказва 32-годишният Один от 28-ма механизирана бригада от бункера на фронтовата линия в Донецк.

Манго, 28-годишен танков стрелец, е загубил част от ръката си, разкъсана от шрапнел преди две години при обстрел на Мариупол, след което е бил пленен от руснаците. Манго също се върна на фронта като командващ логистиката на отряд в "Азов", удържал месеци отбраната на южния град.

 

 

 

"Когато се върнах от плен, ми беше ясно, че войната няма да свърши," каза Манго, който, подобно на Один и повечето украински войници, се представя от съображения за сигурност само с кодовото си име за военни комуникации.

"Въпреки че вече не мога да седна в танка, ще съм полезен по друг начин и ще се включвам в боевете поне отчасти.", споделя Манго.

Один и Манго са средхилядите украински воини, които загубиха крайници от началото на военната инвазия на Русия срещу Украйна през 2022 г. Правителството в Киев реши да не обявява броя на жертвите от съображения за сигурност. "Принцип", водеща военна правозащитна организация, смята, че броят на хората с ампутации от войната е между 20 хил. и 50 хил. души.

 

Украинци с ампутирани крайници се връщат на фронта: За държавата е приоритет  да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш | Glasove.com

 

Бойните полета са осеяни с мини, а артилерийските и атаките с дронове непрекъснато увеличават броя на пострадалите.

Ройтерс интервюира 20 войници с ампутирани крайници, седем от които се завърнаха на фронтовата линия, а други обмислят да го направят, за да подкрепят бедстващите си събратя.

Според Маси Найем, съосновател на "Принцип", завръщането на украински войници с ампутирани крайници на фронта е често явление, въпреки че няма точна информация колко са останали в цивилния живот.

 

 

Най-честите ампутации на крака на украинските войници заради мини и артилерийски обстрел.

 

Естеството на тяхната роля ще се определи от степента на нараняванията, каза Найем, който е загубил едното си око в битка през юни 2022 г. Войниците с ампутации под коляното, например, често са годни за служба в помощни части, но не за свръх мобилни или специализирани операции, коментира "Принцип".

"Изключително рядко се случва военни, които са загубили крайник, да се върнат в конфликта, но това става в Украйна", каза Тони Блумфийлд, оперативен директор в британската военна благотворителна организация за инвалидизирани ветерани "Блесма".

"Спецификата на конфликта е такава, че оставя много войници без крайници", каза още Блумфийлд. Неговият екип е помогнал на украински войници да се адаптират по-лесно след нараняванията, при които артилерийските залпове са основната причина за случаите с такива наранявания.

"Някои от украинците, с които се срещнахме, са твърдо решени да се върнат на фронтовата линия и да се бият, ако могат", каза Блумфийлд. "За Украйна е в сила правилото, че дори да се завърнат у дома, войната е факт, и те пак рискуват да пострадат".

"Ръката ми изчезна"

Президентът Володимир Зеленски подписа законопроект за намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години. В ход е и нов законопроект за мобилизация, насочен към набиране на още стотици хиляди войници.

Киев отчаяно иска да попълни редиците си с жива сила.

По данни на украински военни те са превъзхождани числено и като въоръжение от Русия по 1000-километровата фронтова линия в източната и южната част на Украйна. По време на продължилата месеци атака на Москва срещу Авдиивка някои украински войски са били числено превъзхождани в съотношение седем към едно.

Героите Один и Манго чувстват вина и отговорност към останалите войници, които са на предната отбранителна фронтова линия, докато те помагат в по-сигурни сектори.

 

 

Манго опитва да облече якето си, лявата му ръка е откъсната под лакътя.

 

Один не се е колебал да поиска от командния състав разрешение да се върне в боя, след като претърпява операция и рехабилитация с протезиран крайник.

В момента е на минохвъргачна позиция в Донецк и продължава да се движи из окопите, да дава заповеди в своята част. Въпреки това се много се страхува от повторно задействане на мина, когато се сражава с руските сили.

 

 

Командир Один

 

"Въпреки коментарите, че нормалният живот няма да е възможен, аз живея пълноценно", споделя Один, докато показва протезата си на единия крак, седнал на легло в бункера.

"По-различно е отпреди сутрин и вечер - когато поставям протезата и когато я свалям", добавя той.

Манго е един от стотиците украинци, защитавали стоманодобивния завод "Азовстал" в Украйна - в последната обречена битка за Мариупол, преди градът да падне окончателно през май 2022 г.

"Исках да видя колко е часът. Когато се опитах да вдигна ръка, видях, че часовникът ми вече го няма, а на мястото на ръката ми имаше разкъсано месо и стърчащи кости", украински военен, с позивна "Манго".

За Манго не е било лесно да накара командния състав да го върне на фронта. Той убеждава командира си да представи доклад на висшето командване, потвърждаващ, че има подходяща позиция за него в поделението.

"При всеки медицински преглед хирург ме питаше дали съм размислил, на което всеки път отговарях - "Не", споделя Манго. Той се надява да му бъде поставена бионична протеза-ръка, за да използва изкуствени пръсти.

 

 

Александър Ревтюх произнесе през ноември слово при откриването на паметник на Олександър Матциевски, екзекутиран от руската армия през 2022 г. в първите дни на агресията.

 

Ново поколение бионични протези

Има случаи, при които ампутираните разкриват, че им е много по-трудно да се адаптират към живота като цивилни, отколкото на фронта.

- Според пострадалите напускането на армията е свързано с нов тип предизвикателства - от придвижването в града до намирането на работа, както и в комуникацията с хората, които не винаги знаят как да се държат и как да помогнат на инвалидизираните.

- Правителството на Украйна осигурява висококачествени протези и рехабилитация, както и финансови компенсации в зависимост от степента на увреждането.

- В Украйна има налични фондове за протезиране, така че нуждаещите се могат да кандидатстват индивидуално или чрез благотворителни организации за протези-бионична ръка.

- Същевременно Найем от войнишката правозащитна организация "Принцип" обвини правителството, че не прави достатъчно в подкрепа на хората с ампутирани крака, които търсят работа. Според него иновативните протези са достъпни най-вече в големите градове.

"За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш след нараняване", каза Найем. "Всички ранени го чувстват". Според него броят на хората с ампутирани крайници само ще нараства, докато войната продължава, без изгледи да приключи.

Украинското министерство по въпросите на ветераните отказа коментар на тези критики.

 

 

Рехабилитационен център, където се намира Александър Ревтюх.

 

Александър Ревтюх загубил лявата си ръка и почти целия си ляв крак при множество експлозии на мини в битка с руските сили по време на контранастъплението на юг през лятото на 2023 г., което прави връщането му в сражения невъзможно.

Въпреки травмите от войната 33-годишният герой вижда бъдещето си извън армията. Ревтюх е електротехник по професия и се включил в сраженията няколко месеца след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Той възнамерява да разработи профил в социалните медии и да работи като мотивационен треньор по бокс за войници с ампутирани крайници.

"Не се страхувайте да правите грешки", каза той. "Винаги търсете решение, през тръните има път към звездите. Това е моето верую."

 

 

Бохдан Танчин, бивш картечар от 25 бригада на въздушно-десантна дивизия.

 

 

 

Източник: "Ройтерс"

 

 

Станете почитател на Класа