The Washington Post: Европейските власти отказват да конфискуват замразените активи на Русия

The Washington Post: Европейските власти отказват да конфискуват замразените активи на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.04.2024
  • Сподели:

Европейските власти отказват да конфискуват замразени руски активи, опасявайки се, че това може да наруши международното право, да обезсърчи инвеститорите да се доверят на еврото и да провокира ответни мерки от страна на Русия.

Това съобщи вестник The Washington Post.

Според източници на изданието европейските служители са недоволни, че Вашингтон настоява за тези "рисковани действия", тъй като по-голямата част от активите са в Европа. В тази връзка руските ответни мерки най-вероятно ще засегнат първо Стария свят, се отбелязва в статията.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се срещна с европейските си колеги тази седмица в кулоарите на пролетната среща на управителните органи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, надявайки се да намери компромис по въпроса за руските активи. Както отбелязва източникът на изданието, съюзниците и партньорите на САЩ в Европа са съгласни, че Украйна се нуждае от повече помощ, но няма консенсус по конкретни въпроси. „Ние разглеждаме руските суверенни активи като устойчиво средносрочно и дългосрочно решение на проблема с финансирането на Украйна“, подчерта източникът на вестника в Министерството на финансите на САЩ.

Освен това, продължава изданието, европейските финансови министри също се опасяват, че конфискацията на руски активи може да провокира изтичане на капитали от континента. В това отношение вестникът подчертава, че „САЩ са изправени пред продължителна борба“ за предоставяне на финансиране на Украйна.

ЕС, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на около 300 милиарда долара след началото на военните действия. От тях около 5-6 милиарда долара се намират в Съединените щати, а по-голямата част е в Европа.

Европейската комисия по-рано одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски средства за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от приходите на Руската федерация за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на Украински военно-промишлен комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли. Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че Банката на Русия, ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси.

 

Станете почитател на Класа