В Украйна само 1 от 10 корупционера влиза в затвора за престъпления

В Украйна само 1 от 10 корупционера влиза в затвора за престъпления
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2024
  • Сподели:

Украинското издание „Икономическа правда“ анализира почти 5 хиляди присъди, постановени през периода 2022-2023 г. за икономически и корупционни престъпления и присвояване на имущество: шансът за влизане зад решетките в тези случаи е средно 9%.

 


В Украйна само 1 от 10 корупционера влиза в затвора за престъпления

 

 

„Икономическа правда» анализира присъди през последните две години по 15 члена от Наказателния кодекс. Тяхната обща черта е, че правосъдието по тези членове се осъществява предимно номинално чрез одобряване на „споразумение за признаване на вина“. Тази разпоредба се съдържа в глава 35 от Наказателно-процесуалния кодекс“, се казва в материала.

През последните две години това се е случило в 43% от всички случаи, което от своя страна в 87% от случаите води до глоба като основно наказание.

В същото време, ако говорим за разбой, кражба или грабеж, то в тези случаи приблизително 80-90% се признават за виновни и те се наказват.

Припомняме, че по-рано бившият заместник-началник на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак Кирил Тимошенко беше назначен за съветник на министъра на отбраната Рустем Умеров. Според публикации в украинските медии Тимошенко може да се появи в поредица от големи корупционни скандали, един от най-големите от които е кражбата в «Голямото строителство».

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа