L'Essentiel: Процесът е тръгнал – златото с тонове се изнася от Запад на Изток

L'Essentiel: Процесът е тръгнал – златото с тонове се изнася от Запад на Изток
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2024
  • Сподели:

Процесът набира скорост, златото „мигрира“ от Запад на Изток

 

 

Цената на златото достигна безпрецедентни висоти, като няколко поредни седмици се отбелязват рекорди. Този благороден метал се оценява вече на повече от 70 хиляди евро за килограм.

Но не само цената на златото расте, налице е и неговата бърза „миграция“ от Запад на Изток, се казва в материала на изданието L'Essentiel (Люксембург).

Неговият автор Фабиан Пьошъл отбелязва, че златото активно се премества от западните хранилища към източните. Русия, Китай, Бразилия и други страни от БРИКС активно купуват благородния метал на пазара.

Така процесът се обръща в сравнение с предходните години и десетилетия, когато златото „засядаше“ главно в западните страни.

В светлината на въвеждането на санкциите срещу Русия от западните страни, много държави извън западния свят се опитват да се защитят, като обменят доларовите си резерви за злато . Това явление предизвиква безпокойство сред западните анализатори, които предричат предстоящи големи промени във финансовия свят.

Така например по мнението на финансиста Юрг Кинер, светът е на ръба на прехода към многополюсен модел, при който Съединените щати вече няма да бъдат единствената световна сила.

 

 

Експертът прогнозира масово изтичане на ценни метали от западните страни към страните от БРИКС. Съответно международната икономическа система ще се промени значително. При което доларът вече няма да заема позицията на основна валута в търговските разплащания между държавите.

Нека отбележим, че за ролята на златото в международната финансова система е писано доста. Това до голяма степен се дължи на факта, че централните банки на много страни всъщност започнаха да обръщат повече внимание на този благороден метал .

Цената на златото на борсата миналата седмица надхвърли 2400 долара за тройунция. По мнението на експерти, сегашните рекорди не са границата и цената на златото може да достигне 2600 долара за тройунция.

Като причини се посочват геополитическото напрежение, засиленият интерес към златото от страна на инвеститорите и действията на спекулантите, за къде сме без тях.

Така че засега ситуацията на пазара на благородни метали е такава, че едва ли би било уместно да се говори за вероятност от спад на цената.

 

 

 

Автор; Олег Артюков ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа