НАТО намеква, че Украйна има право да сваля самолети в Русия със западните ПВО

НАТО намеква, че Украйна има право да сваля самолети в Русия със западните ПВО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2024
  • Сподели:

Украйна е в положение на отбрана от агресията на Русия и има право да поразява военни цели извън своите граници, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на съвета НАТО - Украйна.

 

 

 

На него беше обсъдена нуждата от системи за противовъздушна отбрана (ПВО), липсата на артилерийски снаряди и далекобойни ракети, кактои доставките на военна авиация.

Страните са набелязали източници, които могат да осигурят системи за ПВО Patriot, както и други средства за въздушна отбрана. Съюзници, които не могат да осигурят средства за ПВО, са заявили, че ще участват финансово за осъществяване на доставките. Анализите са показали, че има налични системи, които да бъдат предоставени на Украйна и става въпрос не само за Patriot, но също така и за Iris-T и другите западни варианти.

Германия вече осигури една система Patriot и се ангажира и с допълнителна доставка на Iris-T.

 "Свалянето на руски самолети, използвани за атака срещу Украйна, е част от правото на страната за самоотбрана", заяви Столтенберг в отговор на въпрос дали обещаните нови системи ще могат да бъдат използвани по цели, които са на руска територия.

Въпросът беше продиктуван от свалянето на самолета Ту-22, за което съобщиха украинските ВВС тази сутрин. Това стана на територията на Русия, на около 300 км от границата с Украйна. По непотвърдена информация самолетът е свален с модифицирана ракета С-200.

Украйна вече разполага с многопластова система за противовъздушна отбрана, проблемът е, че тя трябва да бъде по-силна и по-всеобхватна, припомни генералният секретар на НАТО. "Украйна има NASAMS, има IRIS-T, има Gepard, има, разбира се, и батерии Patriot. Така че това са различни нива на системи за противовъздушна отбрана, но се нуждаят от повече боеприпаси за всички тези системи. И точно това обсъдихме по време на срещата днес", каза още той.

"Помощта е напът", категоричен беше Столтенберг, който отбеляза, че на срещата са били направени конкретни ангажименти от страните от НАТО.

Украйна не може да се защити сама

Украйна не може да се защити сама от руските въздушни атаки, коментира в обръщение към членовете на НАТО украинският президент Володимир Зеленски. След посещение на фронтовата линия около Часов Яр той даде информация за недостига на оръжия и боеприпаси, пред които е изправена украинската армия. Той посочи, че Русия има контрол над въздушното пространство и извършва непрекъснати обстрели както над градовете, така и по позиции на фронтовата линия.

 

Володимир Зеленски посети Часов Яр. Снимка: President.gov.ua

 

Володимир Зеленски посети Часов Яр. Снимка: President.gov.ua

 

Защитата на въздушното пространство е напълно възможно - за целта са нужни седем системи Patriot или подобни, които са на разположение на страните от Алианса. "Те ще спасят много животи и реално ще променят ситуацията", уверен е Зеленски. Той още така призова да бъде ускорена доставката на обещаните артилерийски снаряди, както и да бъдат доставени далекобойни ракети и авиация.

Зеленски обърна внимание и на последните ракетни удари срещу Украйна, поразили жилищни сгради и инфраструктура в Днипро Кривий Рих и Синелниково. Ракета удари и пристанищна инфраструктура в Пивдений (Южни), което е част от зърнения коридор, който Украйна организира след като Русия се изтегли от споразумението под опеката на ООН и Турция.

Като цяло от началото на година Русия извършва масирани комбинирани въздушни удари като основните цели са индустриални предприятия и енергийни съоръжения.

"Само от началото на тази година - за малко повече от три месеца, над Украйна са изстреляни почти 1200 ракети, включително и балистични, както и над 1500 дрона. Част от тях успяхме да унищожим, но за съжаление по-малката част от ракетите и не всички ирански дронове, както и не всички 8500 авиационни бомби", допълни още Зеленски.

Украинският държавен глава отбеляза, че страната му не очаква войски на НАТО, но и че военната помощ все още е много ограничена, а обещаната подкрепа от САЩ се бави прекалено дълго.

Станете почитател на Класа