САЩ преговарят за увеличаване на покупките на експлозиви от Турция

САЩ преговарят за увеличаване на покупките на експлозиви от Турция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

САЩ водят преговори за увеличаване на покупките на експлозиви от Турция, за да увеличат производството на артилерийски снаряди, тъй като западните съюзници се затрудняват с доставките на крайно необходимите муниции за Украйна.

 

 

Турските доставки на тринитротолуен, известен като тротил, и нитрогуанидин биха били от решаващо значение за производството на стандартните за НАТО боеприпаси с калибър 155 мм. Това би довело до утрояване на производството, посочват запознати с дискусиите служители, цитирани от Bloomberg.

Турция вече е напът да се превърне в най-големия продавач на артилерийски снаряди за САЩ още тази година, допълва агенцията.

Войната на Русия в Украйна предизвика скок в глобалното търсене на боеприпаси. Западните страни доставят боеприпаси на Киев и се опитват да попълват и собствените си запаси.

Скокът в търсенето доведе до изоставане в глобалните поръчки и натовари веригите на доставка на отбранителната индустрия, особено на компоненти като TNT, казват служители, като говорят при условие на анонимност.

Сделката с Анкара разкрива и деликатния баланс между съюзниците от Северноатлантическия пакт, чиито отношения бяха обтегнати заради войната и продължилата месеци блокада от страна на Турция на присъединяването на Швеция към военния съюз.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да посети Вашингтон на 9 май за първи път, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Турция даде одобрението си Швеция да се присъедини към НАТО и това разчисти пътя на Вашингтон да подпише продажбата на американски бойни самолети, ракети и бомби на Анкара на стойност 23 млрд. долара.

В края на февруари Пентагонът заяви, че е сключил договор с General Dynamics Ordnance and Tactical Systems за изграждането на три линии за метални части за 155 мм снаряди в Тексас, включително с турски подизпълнители. Заводът в Мескит, щата Тексас, по план трябва да започне производство през юни, уточняват от компанията.

Очакванията са линиите на турската отбранителна фирма Repkon да произвеждат около 30% от всички направени в САЩ 155-милиметрови артилерийски снаряди до 2025 г. Освен това Министерството на отбраната закупи 116 000 бойни боеприпаси от турската Arca Defense за доставка тази година. Скоро се очакват и допълнителни покупки за доставка през следващата година.

В изявление относно инвестициите в Тексас и турската индустрия Пентагонът казва, че работата със съюзниците е „ключова за изграждането на глобална отбранителна индустриална база“. Турското министерство на отбраната и агенцията за отбранителни поръчки не са отговорили на искане на Bloomberg за коментар.

Усилията на САЩ и Европа са част от надпреварата за настигане на Москва, чиято военна машина я постави в състояние да произведе или набави - според някои оценки, 4 млн. единици тази година. Това включва доставките на боеприпаси от Северна Корея. В същото време Европейският съюз очаква да утрои производството си на артилерийски снаряди тази година до около 1,4 млн. единици.

Тъй като големите отбранителни компании и по-малките доставчици започват да увеличават производството, прогнозите са производството на боеприпаси в САЩ и Европа да се увеличи значително през следващата и по-следващата година. Това зависи отчасти от одобрението на помощта на стойност 60 млрд. долара за Украйна от Конгреса на САЩ. В момента пакетът е блокиран от републиканците в Камарата на представителите.

Американската армия има за цел да произвежда 100 хил. 155 мм снаряди на месец до края на 2025 г., което няма да бъде възможно без тези средства.

Партньорството на САЩ с Турция в областта на боеприпасите също разкрива разминаване в стратегията с ЕС. В продължение на месеци 27-членният блок се въздържаше да използва средства за покупки от Турция поради съпротивата на Франция, Гърция и Кипър дори след като Брюксел призна, че няма да изпълни заложената цел да изпрати 1 млн. снаряда в Украйна до март.

Станете почитател на Класа