Русия изгуби статута си на морска сила, но на бойното поле в Украйна има "оръжие чудо"

Русия изгуби статута си на морска сила, но на бойното поле в Украйна има "оръжие чудо"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

Между 11 и 15 март Русия, Иран и Китай участваха в морско учение в Арабско море. Като наблюдатели са привлечени Оман, Казахстан, Азербайджан, Индия и Южна Африка, пише Defence Express.

 

 

 

Целта на това учение е политическа демонстрация, а не толкова съгласуване на тактиките.

Как се представят държавите? Русия изпраща два кораба - флагманът на Тихоокеанския флот ракетния крайцер "Варяг" (в служба от 1989 година) и фрегатата "Маршал Шапошников" (в служба от 1986 година). В същото време Китай показа три военни кораба - разработки след 2012 година, сред които и миноносец от типа 052D. Иран пък съсредочава усилията си в асиметрична стратегия и показа дронове - подводни и лодки, бързи корвети и лодки, въоръжени с противокорабни ракети - военноморски сили, които наподобяват морската армия от дронове на Украйна.

Именно с нейни сили украинците потопиха флагмана на Черноморския флот "Москва" (от същия проект като "Варяг"). Реално в момента Русия има само два ракетни крайцера, които са в основата на стратегията ѝ за морска битка - морските съдове от този тип трябва да се справят със самолетоносачите на САЩ при евентуален конфликт. Този тип крайцери са строени в корабостроителницата в Миколаив, която Русия обстрелва систематично с ирански дронове, изстрелвани от окупирания Крим.

Битката за Черно море продължава

Русия вече загуби предимството си в Черно море - с дронове и ракети (включително и модифицирани "Нептун" и западни Storm Shadow) Украйна унищожи 10 от 13-те кораба, които руският Черноморски флот приготви за окупирането на крайбрежието на Украйна. През март руските военни кораби почти не дадоха бойни дежурства в Черно море, както и в Азовско море.

При последната атака над Севастопол през уикенда бяха поразени четири кораба - "Ямал", "Азов", "Иван Хурс" и "Констянтин Олшанский". От ВМС на Украйна съобщиха за последния кораб преди ден, когато получиха потвърждение от сателитни снимки.

Корабът е част от украинския боен флот, но е "окупиран" с анексирането на Крим. В годините след това е неглижиран и използван за резервни части, но сега е един от малкото големи десантни кораба в Черно море, които Русия може да използва, и затова е насочен към кораборемонтната база в Севастопол, коментира говорителят на ВМС Дмитро Плетенчук пред телевизионния канал Freedom.

Русия намери своето "оръжие чудо" за бойното поле в Украйна

В последните месеци Русия откри своето оръжие, за което Украйна още няма противодействие - авиационните бомби, пише Forbes. Именно авиационните бомби помогнаха на руските военни да превземат Авдиевка - след масиран обстрел (до 125 изстреляни бомби на ден) руската пехота вървеше напред.

Засега Киев няма отговор на тази тактика. За кратко успя да ограничи ударите, след като премести няколко установки Patriot в близост до фронтовата линия и за няколко дни унищожи 13 самолета Су-34 и Су-35. След това обаче две от установките бяха прихванати и унищожени с ракета "Искандер", а Украйна не може да си позволи повече да рискува от ценните за градовете ѝ системи за противовъздушна отбрана, особено на фона на засиления ракетен обстрел в последните седмици, пише Forbes.

Надежда за противодействие на новата тактика е F-16, но първите самолети се очаква в края на пролетта или дори в началото на лятото. В извънредната помощ, която Белият дом отпусна на 12 март за Украйна, са включени ракети Stinger, които също могат да помогнат. Това са ракети, предназначени за унищожаване на авиация, следвайки топлината на двигателите на самолетите.

Друг плюс за тези ракети е тяхната мобилност - те тежат 15 килограма и могат спокойно да бъдат пренасяни по бойното поле, допълва още изданието. Употребата им е лесна и не изисква специално обучение.Недостатък е, че се разчита на видим контакт с целта, а не на радарни системи, както на други ефективни средства за ПВО.

Зеленски смени секретаря на Съвета за сигурност

С указ на президента  Володимир Зеленски беше сменен секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов. Той зае този пост преди повече от 4 години. Зеленски съобщи във вечерното си обръщение за 762-я ден от началото на пълномащабната война, че причината за освобождаването му е обновяването на структурите. По същата причина в началото на февруари беше сменен главнокомандващият ВСУ ген. Валерий Залужний.

Залужний беше освободен и от армията и ще бъде посланик на Украйна във Великобритания. Зеленски коментира, че Данилов също ще получи нов пост, но без да уточнява. Според спекулации той също ще бъде посланик - в Норвегия.

Новият секретар на СБУ е ген. Олександър Литвиненко, който оглавяваше външното разузнаване на Украйна.

Интензивността на бойните действия остава ниска

Интензивността на бойните действия остава ниска спрямо картината на бойните действия в началото на месеца.

Боевете са позиционни по голяма част от фронтовата линия - Украйна възстанови загубени позиции около Синкивка, а Русия - около Терни в направлението Купянск - Кремина. Руски военни кореспонденти отново съобщават за боеве край Иванивка, Ямполивка и около Билохоривка. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна показва една неуспешна руска атака в Купянско и отбити 13 атаки в Лиманското направление.

Позиционни остават боевете около Бахмут - край населените места Иванивске, Бохданивка и Клищиевка с отбити 7 атаки. Боевете около Авдиевка остават най-активни край Бердичи, Семенивка, Невелске и Первомайске.

Най-горещата точка е Новопавливка, където са отблъснати 26 атаки около Новомихайливка, Хеорхиевка и Урожайне. В района руските части опитват да пробият позициите с подкрепата на бойна авиация.

Като цяло директните бойни действия през изминалото денонощие са 67. Под артилерийски и минометен обстрел са 130 населени места.

Според оценки на украинския Център за отбранителни стратегии Въоръжените сили на Украйна ще опитат да стабилизират фронтовата линия и да получат известна пауза за прегрупиране, въоръжаване и подготовка на 150 хил. - 200 хил. нови военни. През следващите месеци атаките на дронове над енергийни съоръжения, рафинерии и обекти на критична инфраструктура в Русия ще продължат.

Военните ще направят всичко възможно да удържат линията Словянск - Краматорск (последната градска агломерация в Донецка област под украинско управление).

 

 

 

Станете почитател на Класа