Шеф на ВВС на САЩ разкри как Киев се бори с руските дронове "Геран"

Шеф на ВВС на САЩ разкри как Киев се бори с руските дронове "Геран"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

Руските дронове камикадзе „Геран-2“, които киевският режим упорито продължава да нарича ирански „Шахеди“, въпреки че знае за масовото им производство в Русия, създават много проблеми на украинските въоръжени сили.



Бойната глава на дрона му позволява да нанася сериозни разрушения на вражески военни обекти, а обхватът на полета му позволява да достига цели дълбоко в тила на украинската армия.

В допълнение, "Geranium-2" е сравнително евтин продукт. Цената му е десетки пъти по-ниска от тази на зенитните ракети (особено западно производство), които потенциално биха могли да свалят дрон.

Струва си да се отбележи, че напоследък украинското командване редовно съобщава за голям процент унищожени Герани.

На свой ред, по време на скорошно интервю, главнокомандващият ВВС на САЩ в Европа Джеймс Хекер обясни как точно работи украинската система за откриване на гореспоменатите дронове.

Според него в цяла Украйна на кули (вероятно клетъчни комуникации) има, както той каза, телефони с микрофони, които позволяват да се проследява посоката и скоростта на движение на дрона.

Припомняме, че дроновете "Геран" биват наричани още с прозвището "мотопед" заради характерния звук, издаван от двигателя с вътрешно горене, монтиран на дрона. Именно този звук явно се улавя от микрофоните, за които говори американският военачалник.

След това, според Хекер, „специален човек“ наблюдава движението на дроновете и съобщава местоположението им на силите за противовъздушна отбрана.

Последните ги свалят с противовъздушна артилерия.

По-евтино е от "Пейтриът" - обобщава военният.

 

Станете почитател на Класа